Videospeler inladen...

VS sluit tijdlang grensovergang met Mexico tussen San Diego en Tijuana

De Amerikaanse grenswacht heeft in San Diego de grens met Mexico een paar uur afgesloten. Dat gebeurde nadat in de Mexicaanse grensstad Tijuana zo'n 500 migranten geprobeerd hadden om de grens met de Verenigde Staten over te steken. Mexico gaat de Centraal-Amerikaanse migranten terugsturen. 

De migranten die vanuit Centraal-Amerika waren toegestroomd hielden aanvankelijk op Mexicaans grondgebied en in de buurt van de grensovergang een vreedzame manifestatie.

Een deel van hen, onder wie ook vrouwen en kinderen, zou echter geprobeerd hebben om over de metalen afsluitingen te klimmen. Enkele honderden slaagden er effectief in om een eerste barrière over te geraken, maar werden vervolgens met traangas in hun vlucht tegengehouden. De grens werd daarop enkele uren gesloten voor auto's en voetgangers. 

In Tijuana zijn de voorbije week zowat 5.000 migranten gestrand. De vluchtelingen komen grotendeels uit Honduras, El Salvador en Guatemala en trokken in karavaan naar de grensovergang met de VS. Ze zijn op de vlucht voor de ellende en het geweld in hun thuislanden en hopen op politiek asiel in de Verenigde Staten. 

De migranten die geïdentificeerd worden, moeten Mexico onmiddellijk verlaten, zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Mexico.  Ongeveer vijftig migranten zouden geprobeerd hebben om over een damwand te klimmen.

"De Amerikaanse president Trump beweert dat hij een overeenkomst heeft met de Mexicaanse regering dat vluchtelingen in afwachting van een asielprocedure aan de Mexicaanse grens moeten blijven", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "Tijuana is een vrij grote stad, maar als duizenden vluchtelingen daar blijven toestromen, krijgt de stad opvangproblemen." 

Herbeluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend": 

Meest gelezen