Videospeler inladen...

"You've got a friend in me": Randy Newman is 75

De Amerikaanse zanger en componist Randy Newman viert z’n 75e verjaardag. Bekend van zijn sarcastische teksten maar ook van ontroerende ballades en heerlijke meezingers uit de bioscoop. 

Randy Newman is een appel die niet ver van de boom viel. Zijn vader speelde klarinet in de band van Benny Goodman en zijn beide ooms waren succesvolle filmcomponisten. Randall Stuart Newman zat dan ook al op zijn zevende achter het klavier. 

“It’s money that matters”, “Political science (Let’s drop the big one now)”,  "God's song (That's why I love mankind)", "Sigmund Freud's impersonation of Albert Einstein in America" of “Short people”: Randy Newman heeft een patent op scherpe, sarcastische liedjesteksten. Daar komt wel eens kritiek op. Ter verdediging zegt Newman dan dat hij als verteller vaak in de huid van iemand anders kruipt. 

Luister hier naar "Short people" (1977):

Trump is een te makkelijke prooi

Een veelschrijver is Randy Newman zeker niet, tussen zijn platen zit vaak acht jaar of meer. Songs schrijven vindt hij hard werk. Op zijn laatste cd, “Dark Matter” (2017), staat een liedje over de Russische president Poetin. Niet over president Trump, want “dat is een veel te makkelijk doelwit”, vindt Newman.

Animatiefilms

Succes voor een miljoenenpubliek kreeg Randy Newman met zijn filmmuziek, voor “Monsters Inc”, “Monsters University”, vier afleveringen van “Toy story” of “A bug’s life”.

“You’ve got a friend in me” werd een wereldwijde meezinger of meeneuriër. Op elk concert wordt het verwacht. “Ik zal het nummer nooit niet zingen,” zegt Newman. "Je bent een vriend van mij," de Nederlandstalige versie van Arno, werd bij ons al even geliefd. Overigens zijn ook andere Newman-nummers gecoverd: “Naked man” als “De naakte man” door Jan De Wilde bijvoorbeeld.

Luister hier naar "You've got a friend in me":

Newman won twee keer een Oscar, voor "If I didn't have you" uit "Monsters Inc." en voor "We belong together" uit "Toy story 3". Daarnaast kreeg hij een Grammy, een Emmy en een ster op de Hollywood Walk of Fame.  

75 jaar. Aan The Guardian vertelde Randy Newman dat hij niet zeker is of er nu nog platen komen. Zijn lichaam wil ook niet altijd meer mee. Optredens in ons land zijn al vaker afgelast, dit voorjaar nog omdat hij een knie-operatie moest ondergaan. 

Luister hier naar een ontroerende versie van "Losing you" uit 2011:

Bekijk hier een VRT-reportage met Randy Newman, op wandel, in gesprek en op het podium in Antwerpen (1978)

Videospeler inladen...

Meest gelezen