Van links naar rechts: Di Maio, Conte, Tria, Salvini.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Italië lijkt toch bereid om door EU afgekeurde begroting te herzien, beurzen veren op

Italië gaat zijn door Brussel afgekeurde overheidsbegroting mogelijk toch herzien. Vanavond zou er topoverleg zijn tussen premier Giuseppe Conte, de vicepremiers Luigi Di Maio en Matteo Salvini en minister van Financiën Giovanni Tria. 

Welke aanpassingen de Italiaanse regering precies voor ogen heeft, is niet duidelijk. Ze zou niet bereid zijn om de grote lijnen van haar conceptbegroting te wijzigen, maar het voorgestelde cijfer (een begrotingstekort van 2,4 procent) zou voor discussie vatbaar zijn. 

Vorige week gingen er al geruchten dat Rome mogelijk toch openstaat voor een compromis. Di Maio, voorzitter van de Vijfsterrenbeweging, liet al weten dat hij akkoord zou kunnen gaan met een lager begrotingstekort.

Ook Salvini, kopman van de Lega, geeft signalen dat Italië bereid is tot compromissen, al bleven zijn uitlatingen eerder vaag. Volgens hem is "niemand gefixeerd op het begrotingstekort van 2,4 procent", dat Italië had vooropgesteld om enkele verkiezingsbeloftes te kunnen uitvoeren. "Als er een begroting is die het land doet groeien, kan het zowel 2,2 als 2,6 procent zijn", klinkt het.

Beurzen reageren positief

Italië leverde een begroting in die niet voldoet aan de Europese normen voor gezonde overheidsfinanciën. De Italiaanse regering wilde het begrotingstekort laten oplopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren.

De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een ongeziene maatregel. Italië toonde zich vervolgens niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan.

De Europese beurzen hebben al positief gereageerd op de signalen uit Italië. De beurs van Milaan ging drie procent hoger. Vooral bankaandelen zijn in trek.

Meest gelezen