Videospeler inladen...

Alexander De Croo: "Open VLD streeft naar de helft vrouwen als lijsttrekker in 2019"

Vrouwen moeten de helft van de lijsten trekken die Open VLD volgend jaar indient bij de Vlaamse en federale verkiezingen. Dat streefdoel schuift vicepremier Alexander De Croo in "Van Gils & gasten" voor zijn partij naar voren.

5 vrouwen en 5 mannen: die moeten de 10 lijsten trekken die Open VLD volgend jaar aan de Vlaamse kiezer voorlegt bij de Vlaamse en federale verkiezingen op 26 mei. Dat streefdoel stipt vicepremier Alexander De Croo vanavond voor zijn partij aan in "Van Gils & gasten" op Eén.

"Ik denk dat we streven naar 5 vrouwen", zegt hij. "Ik weet dat mijn voorzitter Gwendolyn Rutten daar zo over denkt en ik ook. De lijsten zijn vandaag al paritair met evenveel vrouwen als mannen. Wat de lijsttrekkers betreft, kan ik me niet inbeelden dat van onze 10 lijsttrekkers slechts 1 een vrouw zou zijn."

"Je komt telkens al snel in een discussie terecht waarbij mensen zeggen dat we gewoon de beste kandidaten moeten nemen", is De Croo de kritiek voor. "Dat is zo'n dooddoend argument alsof vandaag in de samenleving een domein zou bestaan waar geen enkele vrouw is te vinden die dezelfde kwaliteiten als mannen heeft. De reactie moet zijn: zoek gewoon harder naar die vrouwen!"

Het gaat uiteindelijk over gelijkwaardigheid

Alexander De Croo

De Croo voert gelijkwaardigheid voor vrouwen en mannen al lang hoog in het vaandel. "De definitie van feminisme gaat over gelijke kansen en rechten voor vrouwen en mannen. Het gaat uiteindelijk over gelijkwaardigheid."

"Vandaag is feminisme een onderwerp waarover enkel vrouwen spreken. Dan krijg je tegenkanting van mannen die stellen: als vrouwen een stap vooruit zetten, moeten wij een achteruit zetten. Dat is helemaal niet zo. Ik denk dat we een evenwichtiger leven zouden leiden als mannen en vrouwen de taken evenredig zouden verdelen."

Meest gelezen