Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Siavash Karampour

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Siavash Karampour, 29 jaar, uit Williamsburg, Brooklyn, New York City.  

Maak kennis met Siavash Karampour, Obash voor de vrienden. 

Ik leerde Obash kennen in mijn buurtbar om de hoek, waar hij werkt als ober. Obash lijkt als twee druppels op onze Belgische voetbalster en Rode Duivel Marouane Fellaini, en dat weet hij drommels goed. Zijn gezicht, zijn haar: oordeelt u zelf.

Obash is Iraans-Amerikaan. Hij vluchtte weg uit zijn geboorteplek Teheran, Iran, in 2010. Hij was toen 21. Hij is barman en rockmuzikant, heeft zijn eigen band, Yaass. Naar de begrafenis van zijn vader kon hij niet gaan, omdat hij Iran niet meer binnenmag. Zijn moeder ziet hij één keer per jaar, in Parijs. Want door het inreisverbod voor Iraanse staatsburgers naar de VS  kan ze haar zoon nooit komen bezoeken. Hij miste haar 70ste verjaardag, want zij zat in Iran, en hij in Amerika.  

Soms weet Obash niet goed wat hij is en waar hij is met zijn hoofd en hart. Hij is New Yorker in hart en nieren, en zijn leven is hier, maar als hij zijn hoofd op een kussen legt en droomt, dan droomt hij nog altijd in de taal van zijn jeugd in Iran, het Farsi. 

Obash is een wijze jongeman. Iedereen, overal ter wereld, zegt hij, wil eigenlijk hetzelfde: een fatsoenlijk leven en zorgen dat je kinderen te eten hebben en gelukkig en vredevol kunnen opgroeien.  

Maak kennis met Siavash Karampour. 

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen