Videospeler inladen...

Proces gestart tegen buren die homokoppel toetakelden: "Koppel werkt voor verdachten als rode lap op stier"

In Gent is het proces gestart rond het homokoppel dat eind augustus zware klappen kreeg van zijn bovenburen. De slachtoffers werden zwaar toegetakeld: één van hen had twee gebroken ruggenwervels, de andere raakte gewond aan z'n hoofd. De twee verdachten, een vrouw en een man, hebben zich nu moeten verantwoorden voor de gewelddadige aanval. Volgens de advocaat van de slachtoffers gaat het hier duidelijk om een geval van homohaat, de verdediging weerlegt dat.

Het was een opmerkelijke foto deze zomer: twee verbouwereerde mannen met een bebloed gezicht en verschillende blauwe plekken. Het homokoppel werd door hun twee bovenburen meermaals geslaan op een parking, zelfs met een stuurslot, waarna de daders al zingend riepen: "stomme homo's".  Beide slachtoffers waren een tijdlang arbeidsongeschikt: één van hen had twee gebroken ruggenwervels, zijn man raakte gewond aan zijn hoofd. 

Voor die gewelddadige feiten moesten de twee verdachten, een 24-jarige man en 22-jarige vrouw, zich vandaag verdedigen voor de rechtbank in Gent. Ze worden verdacht van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidschongeschiktheid tot gevolg, dat voortgekomen is uit haat tegen holebi's. Dat is een verzwarende omstandigheid en kan dus leiden tot een hogere bestraffing.

En wat dat laatste aspect betreft, was het voor de advocaat van de slachtoffers vandaag op de zitting duidelijk: dit was wel degelijk een homofobe aanval. "Herhaaldelijk schelden en spuwen, erger als een lama, wijst duidelijk op homohaat," zei advocaat Axel Brugman aan de voorzitter. "Mijn cliënten leven nog altijd in angst."

Herhaaldelijk schelden en spuwen, erger als een lama, wijst duidelijk op homohaat.
Axel Brugman, advocaat slachtoffers

Gelijkekansencentrum Unia en Cavaria, de belangenvereniging voor holebi's' en transgenders, hebben zich in deze zaak ook burgerlijke partij gesteld, omdat ze het maatschappelijk probleem willen aankaarten. "Deze mensen worden omwille van hun seksuele geaardheid het voorwerp van onder meer spot, bedreigingen en fysiek geweld," benadrukt advocaat Jan Vanheule. "Het is een opdracht van de overheid om dat probleem te bestrijden."

"De verdachten zijn zeer conflictgericht," vervolgt advocate Nina Van Eeckhaut, die Cavaria verdedigt. "En de homokoppels werken als een rode lap op een stier, net omdat ze homo's zijn."

Dit homokoppel werkt voor de verdachten als een rode lap op een stier, net omdat ze homo's zijn.

Nina Van Eeckhaut, advocate Cavaria

Vrouw moet zich ook verantwoorden voor beledigen tweede homokoppel

De verdachte vrouw in deze zaak moet zich bovendien ook nog verantwoorden voor het aanvallen en beledigen van een ander homokoppel, feiten die zich nog voor deze feiten in augustus afspeelden. Het gaat om een ander homokoppel dat in hetzelfde gebouw woont. "Ze terroriseren ons al een anderhalf jaar," getuigt één van hen. "Zo zei de vrouwelijke verdachte: ik ga je leven een nachtmerrie maken, vuile travestiet. Ik ga je neersteken."

De verdachte zei tegen mij: ik ga je leven een nachtmerrie maken, vuile travestiet. Ik ga je neersteken.

Slachtoffer

Op die dreigementen gaat ook het parket dieper in. "Op geluidsopnames van het slachtoffer is duidelijk te horen "ik ga je neersteken". Zo'n bedreigingen impliceert dat je ook iets vasthebt om iemand neer te steken." Het openbaar ministerie benadrukt ook dat de vrouw in het verleden al eens veroordeeld werd voor agressie tegen een conducteur van vervoersmaatschappij De Lijn. 

Verdediging reageert: "Foto's lijken erger dan wat er gebeurd is"

"De foto's met daarop de verwondingen lijken erger dan wat er effectief gebeurd is," reageert de verdediging. "Er is bovendien ook sprake van uitlokking en wettige verdediging," besluit de advocate van de mannelijke verdachte, die sinds de feiten in de cel zit. En ook Nathalie De Jonghe, de advocate van de verdachte vrouw, nuanceert de feiten. "Ik vraag de vrijspraak voor mijn cliënte, want zij zelf heeft niet geslagen."

Ze wijst ook op de moeilijke jeugd van haar cliënte. “Ze is op 15-jarige leeftijd seksueel misbruikt, wat nu een posttraumatische stress stoornis met zich heeft meegebracht. En bij haar uit zich dat vaak in agressie.” En dat hier zou gaan om homohaat, klopt niet, zegt De Jonghe. "Er waren wederzijdse problemen en jarenlange onenigheid tussen de bewoners, maar de seksuele geaardheid speelt hier geen rol."

Het gaat hier om jarenlange onenigheid tussen bewoners, seksuele geaardheid speelt geen rol

Nathalie De Jonghe, advocate verdachte vrouw

Het parket vraagt voor de man een gevangenisstraf van 18 maanden. Voor de verdachte vrouw wordt een effectieve celstraf van twee jaar geëist. De uitspraak valt op 12 december.

Meest gelezen