Videospeler inladen...

Christine Mussche: "De kerk blijft haar juridische verantwoordelijkheid over misbruik aanvechten"

De katholieke kerk probeert nog steeds haar juridische verantwoordelijkheid over misbruik aan te vechten en dat staat in schril contrast met haar uiterlijke pogingen om slachtoffers tegemoet te komen. Dat zegt advocaat Christine Mussche in "De afspraak" in een reactie op het onderzoeksrapport dat de bisschoppen van België bij de KU Leuven hebben besteld.

43 procent van seksueel misbruik van kinderen door geestelijken van de katholieke kerk gebeurde op scholen, zowat 60 procent van de slachtoffers waren jongens en alles samen heeft de katholieke kerk al voor meer dan 4,5 miljoen euro schadevergoedingen aan slachtoffers uitgekeerd: dat alles staat te lezen in een onderzoekrapport dat de bisschoppen van België bij de KU Leuven bestelden en waarvan de eerste resultaten zijn uitgelekt.

"Het rapport bevestigt op vele vlakken wat we al wisten", zegt Christine Mussche in "De afspraak". Zij is de advocaat die verschillende slachtoffers vertegenwoordigt. "Het is goed dat het in cijfers is gebracht, daarover kunnen we alleen maar tevreden zijn."

Toch wekt het rapport wrevel op bij Mussche én bij haar cliënten. "Wat me vooral stoort, is dat het rapport stelt dat de kerk nu haar verantwoordelijkheid neemt. Dat is moeilijk uit te leggen aan de slachtoffers. Alle procedures die wij voeren om die verantwoordelijkheid juridisch vertaald te zien, vecht de kerk met alle mogelijke middelen aan."

"We hebben een burgerlijke procedure aangespannen en die zit bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat zal binnenkort een uitspraak doen. Daarnaast loopt al 8 jaar strafrechtelijke procedure in Brussel. We wachten al bijna 2,5 jaar op bijkomend onderzoek. Voor de slachtoffers is dat een belediging en allerminst een erkenning."

Wij voelen dat de kerk enorm veel macht heeft en dit op verschillende echelons

Christine Mussche

"Wij voelen dat de kerk enorm veel macht heeft en dit op verschillende echelons", gaat Mussche nog een stap verder. "We hebben procedures voor het Hof van Cassatie moeten voeren om bepaald bewijsmateriaal in het dossier te houden."

"Die procedures zijn verlopen op een manier die we nooit eerder hebben meegemaakt en waarvan we hopen dat ze ooit de geschiedenisboeken zullen halen. Het was een totaal abnormale manier van procederen, met argumenten die nooit eerder zijn opgeworpen. Dat soort tegenstand is van die aard dat het ons doet twijfelen of hier andere belangen spelen."

Meest gelezen