Cutting Edge

Condooms zijn voortaan gratis op voorschrift in Frankrijk

Fransen kunnen binnenkort gratis condooms krijgen als ze een voorschrift hebben. De maatregel past in de strijd tegen hiv. De Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn kondigde de regeling aan op radiozender France Inter, in de aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december. 

Vanaf volgende week zal elke man en vrouw bij de dokter een voorschrift kunnen krijgen voor condooms. De ziekteverzekering zal de voorbehoedsmiddelen dan terugbetalen. De regeling geldt wel enkel voor een voordelig condoommerk. Ook vroedvrouwen zullen condooms kunnen voorschrijven. 

Het initatief wordt door verschillende organisaties positief onthaald. "Alles wat de toegang tot voorbehoedsmiddelen bevordert, is goed nieuws. Er mag geen financieel obstakel zijn, voor geen enkel voorbehoedsmiddel", zegt de vereniging Sidaction

In Frankrijk worden jaarlijks ongeveer 6.000 mensen gediagnosticeerd met het hiv-virus, dat zich kan ontwikkelen tot aids. Vooral jongeren lopen hiv op, zegt minister Buzyn.

Meest gelezen