De Japanse premier Shinzo Abe, de Britse premier Theresa May en de Amerikaanse president Donald Trump.

Wereldleiders komen aan voor G20-top in Argentinië: wie is uitgenodigd en wat staat er op de planning?

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gaat officieel de dertiende G20-top voor wereldleiders van start. Het is daarmee de eerste G20-top van zijn soort die plaatsvindt op Zuid-Amerikaanse bodem. Wat gaan de wereldleiders precies doen tijdens deze twee dagen durende top en wie is er allemaal uitgenodigd? We zetten de voornaamste feiten even op een rij.

Wat is de G20?

De G20 of "de Groep van 20" werd opgericht in 1999 en bestaat uit 19 landen en de Europese Unie. De hoofddoelstelling van de groep is om de "internationale financiële stabiliteit te vrijwaren". Sinds 2008, het jaar dat de economische crisis uitbrak, is er ook minstens elk jaar een fel gemediatiseerde leiderstop, waaraan de regeringsleiders van elk G20-land deelnemen.

Na China in 2016 en Duitsland in 2017, is het dit jaar de beurt aan Argentinië om de staatshoofden van de G20 te ontvangen. In Buenos Aires vonden de voorbije dagen al verscheidene evenementen plaats voor diplomaten en vertegenwoordigers van de deelnemende landen en organisaties. Het is echter de befaamde G20 Leaders’ Summit op vrijdag en zaterdag waar iedereen echt naar toeleeft.

Naast de verplichte openbare optredens die traditioneel gepaard gaan met zo’n G20-top, zoals bijvoorbeeld de verschillende "groepsfoto's", het strak geregisseerde culturele uitje en natuurlijk de persconferenties, krijgen de regeringsleiders de kans om achter gesloten deuren, oog in oog, met elkaar onderhandelingen te voeren.

(Lees verder onder de kaart.)

Wie is er uitgenodigd?

Eerst en vooral zullen uiteraard de regeringsleiders van de 19 permanente G20-landen deelnemen aan de top. Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld de Amerikaanse president Donald Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Alleen voor Saudi-Arabië zal het officiële staatshoofd, koning Salman, worden vervangen door zijn zoon en opvolger, kroonprins Mohammed bin Salman.

De EU, die ook een permanent lid is van de G20, wordt zoals gewoonlijk vertegenwoordigd door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.

Voort zullen ook nog de regeringsleiders van zeven andere landen aanwezig zijn. Zo zal bijvoorbeeld de Spaanse premier Pedro Sánchez aantreden. Hoewel Spanje geen officieel lid is van de G20, wordt het land wel consistent uitgenodigd op alle G20-ontmoetingen.

Het gastland, in dit geval Argentinië, mag elke editie ook enkele individuele landen uitnodigen als gast. Dit jaar zijn dat Chili en Nederland, dat wel vaker uitgenodigd wordt. Die eer viel België nog nooit te beurt, maar ons land wordt wel telkens indirect vertegenwoordigd door de Europese Unie.

Nederland ijvert al jaren voor een permanente plek op de G20-tops, naar het model van Spanje. Als argument halen de Nederlanders dan vaak aan dat hun land, met het 18e grootste nominale bbp ter wereld, economisch zwaarder weegt dan landen die wel tot de G20 behoren, zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika. 

Voort zullen ook de regeringsleiders van Rwanda, Singapore, Senegal en Jamaica naar Buenos Aires afreizen. Zij vertegenwoordigen enkele belangrijke landenorganisaties, waarvan zij op dit moment voorzitter zijn. Het gaat dan respectievelijk om de Afrikaanse Unie (AU), de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN), het Nieuw partnerschap voor de ontwikkeling van Afrika (NEPAD) en de Caribische Gemeenschap (Caricom).

Ook de pas verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro kreeg een uitnodiging, om zo al kennis te kunnen maken met zijn toekomstige collega's. Maar hij zal niet kunnen komen door gezondheidsproblemen. Brazilië zal dus alleen vertegenwoordigd worden door uittredend president Michel Temer.

Naast de bovenstaande regeringsleiders zullen ook leiders van verschillende partnerorganisaties deelnemen aan de top. De bekendste van die organisaties zijn het Internationaal Monetair Fonds (IMF), met directeur Christine Lagarde, de Verenigde Naties (VN), de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Voort worden ook de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Raad voor Financiële Stabiliteit (FSB), de inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) en de Latijns-Amerikaanse ontwikkelingsbank (CAF) vertegenwoordigd.

Wat staat er op de agenda?

De G20-top gaat officieel van start om half elf ’s ochtends (half drie 's middags in onze tijdszone) met een gesloten sessie waar de verschillende wereldleiders aanwezig zijn. Die duurt ongeveer een uur. Tegen de middag treden de leiders dan naar buiten voor een groepsfoto en legt het staatshoofd van het gastland, de Argentijnse president Mauricio Macri, de belangrijkste doelstellingen van de top uiteen in zijn openingsspeech.

Elke G20-top zijn er ook enkele (erg breed gedefinieerde) officiële prioriteiten. Dit jaar gaat het onder meer om "de toekomst van werk", "infrastructuur en ontwikkeling" en "een duurzame toekomst op vlak van voeding".

Vanaf een uur of twee begint het echte werk: de leiders trekken zich terug en houden urenlang verscheidene (min of meer) gesloten "werksessies". Staatshoofden krijgen de kans om elkaar op formele en informele wijze te benaderen, en zullen gesprekken voeren over geopolitieke en economische aangelegenheden.

Het wordt ook uitkijken naar de houding van regeringsleiders ten opzichte van de Saudische kroonprins

Veel van die ontmoetingen worden via diplomatieke wegen al op voorhand vastgelegd, maar er kunnen ook gesprekken ontstaan die niet gepland zijn. Alle landen gaan wel naar een top met een resem specifieke onderwerpen waarover ze het zeker willen hebben.

Zo lijkt het bijvoorbeeld al een certitude dat de Amerikaanse president Donald Trump zal onderhandelen met de Chinese president Xi Jinping over handelstarieven, en dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel het met de Russische president Vladimir Poetin zal hebben over de recente incidenten tussen zijn land en Oekraïne.

Het wordt ook uitkijken naar de houding van de regeringsleiders ten opzichte van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Verschillende landen zijn namelijk niet opgetogen met de rol die de kroonprins mogelijks gespeeld heeft in de moord op journalist Jamal Khashoggi. Er worden ook verschillende betogingen verwacht tegen zijn komst.

Voor de partners van de leiders is een aparte agenda opgesteld

Deze avond sluiten de leiders de dag af met een cultureel evenement in het prachtige Teatro Colón. Ook de partners van de leiders zijn daar welkom. Voor die partners is voor de twee dagen overigens een aparte agenda opgesteld met een hele reeks cultureel hoogstaande uitstapjes. Brigitte Macron en Melania Trump brengen onder meer een bezoekje aan het museum voor Latijns-Amerikaanse kunst in Buenos Aires.  

Op zaterdagvoormiddag worden de werksessies van de vorige dag hervat en hebben de staatshoofden nog tijd tot kwart voor drie in de namiddag om hun onderhandelingen af te ronden. Vervolgens treden de leiders naar buiten met een gezamenlijk statement en houdt de Argentijnse president een persconferentie. Daarna kunnen ook de andere leiders hun eigen persmomenten organiseren.

Crisis in Argentinië

Voor gastland Argentinië komt deze G20-top op een cruciaal moment. De Argentijnen kampen namelijk met een economische crisis. De peso verloor sinds begin dit jaar al meer dan de helft van zijn waarde.

Om de crisis onder controle te krijgen, maakte het IMF daarom een hulpkrediet van 57 miljard dollar vrij voor de Argentijnse economie. Dat is een ongezien hoog bedrag. Het land moet zich nu wel houden aan enkele strenge afspraken, die niet direct in goede aarde vallen bij de Argentijnse bevolking. 

President Mauricio Macri hoopt met deze G20-top alvast een positief momentum te creëren voor zijn land. De crisis lijkt gedurende de voorbije anderhalve maand (tijdelijk) min of meer te zijn gestabiliseerd en dus ziet Macri in deze top de ideale gelegenheid om zijn land terug op een zelfverzekerde wijze aan de wereld te presenteren.

De aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump

Videospeler inladen...

VIDEO: Bekijk het verslag uit "Het Journaal 7"

Videospeler inladen...

Meest gelezen