Videospeler inladen...

Hoeveel kost het? Is er leven op Mars? De antwoorden op uw vragen over de Marslanding

De Marslander InSight is gisteren met succes geland op de rode planeet. Wetenschapsjournalist Koen Wauters beantwoordde in een VRT NWS Live uw vragen over deze nieuwe Marsmissie.

Hoeveel kost het?

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, schat dat de totale missie zo'n 800 miljoen dollar kost. Omgerekend naar euro is dat ongeveer 700 miljoen. Dat bedrag komt grotendeels van de Amerikaanse belastingbetaler.

Hoe lang zal Marslander InSight blijven?

Gisteren stond de Marslander om 20.54 uur Belgische tijd op de rode planeet. De bedoeling is dat hij nu een dik Marsjaar actief zal blijven. 1 Marsjaar is ongeveer 2 jaar op aarde.

Is er leven op Mars?

Het is de vraag die iedereen wel eens stelt: is er leven op Mars? Helaas, het is niet de bedoeling van Marslander InSight om op zoek te gaan naar marsmannetjes. In het verleden waren er al verschillende missies om leven op Mars te zoeken. Ondertussen zijn wetenschappers quasi zeker, aan de oppervlakte van de planeet Mars is er geen leven.

InSight heeft wel 3 andere taken:

  1. Marsbevingen meten: InSight heeft een seismograaf aan boord. Op aarde gebruiken we dit toestel om aardbevingen te meten. Op Mars gaat de NASA het toestel gebruiken om Marsbevingen te meten want ook daar is er activiteit van vulkanen. Met het toestel kunnen ook de inslagen van meteoren gemeten worden.
  2. Boren: InSight gaat 5 meter in Mars boren om de temperatuur te kunnen meten. Bedoeling is om meer te leren over de structuur van Mars.
  3. Uitsturen van radiosignalen: de varatie van die signalen leert wetenschappers veel over de samenstelling van de kern van Mars.

Zijn we zeker dat InSight echt op Mars staat?

Er zijn nu al geruchten dat InSight niet echt op Mars zou staan. Klopt dat? Het antwoord is heel simpel: neen. Marslander InSight zendt radiosignalen uit. En die signalen zijn ook te volgen door andere landen, bijvoorbeeld China, Rusland en Europa. Als er enige twijfel zou zijn, hadden deze landen al lang geprotesteerd.

Waarom is er een groot kwaliteitsverschil tussen beide foto's van InSight?

Al na 5 minuten stuurde InSight een eerste foto door van het Marsoppervlak. Maar door de landing was er veel stof opgewaaid. En dat stof kwam op de lens van de Marslander. Daardoor was de foto niet heel duidelijk.

Wanneer het stof was gaan liggen, is er een robotarm uit de lander gekomen. Op die arm stond een fototoestel gemonteerd. En die stuurde de tweede, veel heldere foto door. De nieuwe foto toont een deel van het ruimtetuig met zicht op het oppervlak van Mars en de horizon. De foto werd vanop Insight verstuurd naar één van de satellieten die rond Mars draaien. Die sturen het signaal op hun beurt door naar de aarde.

Herbekijk hier de VRT NWS live:

De eerste foto van InSight
De tweede foto die NASA vrij gaf

Meest gelezen