Duizend jaar oude Chinese inkttekening voor recordbedrag geveild

Een bijzonder zeldzame rol met tekeningen en middeleeuwse gedichten van de Chinese grootmeester Su Shi (1037-1101) is voor 52,5 miljoen euro verkocht bij Christie's in Hong Kong. Het hoogste bedrag ooit betaald op een veiling voor een voorwerp in Azië.

Het was een uiterst zeldzaam pronkstuk op de najaarsveiling van Christie’s in Hong Kong: “Bos en rots”, een rol van bijna twee meter lang, met schitterende kalligrafieën, Chinese gedichten uit de 11e eeuw, een tekening van een oude boom als een draak en een rotslandschap. Aan de rol hangen ook tientallen zegels van vroegere verzamelaars.

Su Shi, "de Chinese Leonardo da Vinci"

De maker is een van de grootmeesters van de Chinese literatuur : Su Shi, ook bekend als Su Dongpo, was dichter, kalligraaf en tevens politicus uit de 11e eeuw. Maar een handvol geschriften kan echt aan hem worden toegeschreven, en deze rol is daar een van. 

Zijn belang wordt vergeleken met die van Leonardo da Vinci in Europa, die weliswaar vier eeuwen later leefde. "Su Shi is synoniem voor het maximale creatieve genie van de mens," zegt specialist Malcolm McNeill.  Hij ontketende een revolutie in de kunst en kreeg vele navolgers.   

De rol was lange tijd niet in het openbaar gezien. Nu is hij geveild voor 52,5 miljoen euro. De koper is niet bekend. Nooit eerder heeft Christie’s een voorwerp voor zoveel geld verkocht in Azië.  

Meest gelezen