Videospeler inladen...

Adembenemend eerste zicht op Mars dankzij Marslander InSight

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deelde een  eerste foto van de rode planeet vanop de Marslander Insight.  Die landde gisteren op Mars na een technisch huzarenstukje.

Om 20.54 uur Belgische tijd stond Marslander InSight op de rode planeet Mars. Hij had er dan een tocht opzitten van een half jaar, goed voor zo'n 485 miljoen kilometer.  Vijf minuten later al stuurde InSight een eerste foto door van het Marsoppervlak. Door de landing was er wel heel wat stof op de cameralens terechtgekomen, waardoor de foto niet heel duidelijk is.

NASA heeft nu een veel betere, scherpe foto vrijgegeven, afkomstig van de camera op de robotarm van Insight. De nieuwe foto toont een deel van het ruimtetuig met zicht op het oppervlak van Mars en de horizon. De foto wordt vanop Insight verstuurd naar één van de satellieten die rond Mars draaien. Die sturen het signaal op hun beurt door naar de aarde.

NASA bevestigde ook dat de twee grote vleugels met zonnepanelen aan boord succesvol zijn uitgevouwen. Ook dat was nog een zeer cruciale stap. Zonder zonnepanelen zou Insight geen energie krijgen en dus niet overleven. De panelen kunnen tot 700 watt produceren, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Op Mars schijnt de zon sowieso minder sterk dan op aarde, omdat de planeet verder verwijderd ligt van de zon.

Momenteel worden de batterijen volop opgeladen. "Het team kan nu even rusten", zegt Tom Hoffman, projectleider van de Insightmissie van NASA. "Straks begint een nieuw spannend hoofdstuk. De komende dagen zullen nog meer foto's gemaakt worden om te kijken op welke plaatsen precies de instrumenten zullen worden uitgestald." Insight zal vanaf nu al metingen doen naar het weer op Mars en het magnetisch veld. Pas over twee tot drie maanden zullen alle instrumenten volledig werken.

De eerste foto van InSight

Volg VRT NWS ook op Instagram:

Meest gelezen