Videospeler inladen...

Filip Peeters vertelt in "Die huis" over misbruik op school: "Als je niet mondig genoeg was, hadden ze je vast"

Filip Peeters getuigt in "Die huis" op Eén over seksueel misbruik dat plaatsvond op zijn middelbare school. De acteur zegt dat hij geregeld bij de schooldirecteur werd geroepen, die dan zijn hemd in zijn broek wilde helpen te stoppen. Een nieuwe studie van de KU Leuven bevestigt dat bijna de helft van alle seksueel misbruik binnen de kerk in scholen plaatsvond.

Het bleek al uit het rapport dat kinderpsychiater Peter Adriaenssens opstelde op vraag van de katholieke kerk in ons land: misbruik door geestelijken was in de eerste plaats een zaak van de scholen en internaten, waar kinderen langere tijd doorbrachten. Een nieuwe analyse door professor psychologie Manu Keirse bevestigt dat.

Filip Peeters, die vanavond te gast is in "Die huis", vertelt erover vanuit zijn eigen ervaringen. Tot echt misbruik kwam het bij hem niet, maar de acteur voelt wel mee met de slachtoffers.

"Als je niet mondig genoeg was op het internaat hadden ze je vast", zo zegt Peeters. "Ik werd gesommeerd om naar het lokaal van de directeur te komen. Dan zei hij: kom eens hier Filip, Ik zal uw hemd eens in uw broek steken. En dan zei ik: nee, dankuwel, ik zal dat zelf wel doen." 

Bekijk hieronder het item uit "Het Journaal". "Die huis" wordt vanavond uitgezonden om 20.39 uur op Eén.

Videospeler inladen...

Meest gelezen