Videospeler inladen...

Francken laat asielloket tijdlang sluiten na geval van agressie, vanaf morgen permanente politiebewaking

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het asielloket van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vanmorgen een tijdlang laten sluiten na een geval van agressie. Na een uur werd het loket opnieuw geopend voor gezinnen. Vanaf morgen komt er permanente politiebewaking, zegt DVZ.

Francken spreekt van "agressie en geweld" aan het asielloket waarbij een medewerker van de Dienst Vreemdelingenzaken in de klappen deelde. "Ik heb opdracht gegeven om het loket te sluiten, tot nader order", aldus de staatssecretaris.

Kort na opening van het loket was het blijkbaar in de drukte tot trekken en duwen gekomen met een aantal jongemannen waarbij een veiligheidsmedewerker een aantal slagen kreeg. De Dienst Vreemdelingenzaken besliste bijstand te vragen van de Brusselse politie en om het loket tijdelijk te sluiten. Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken spreekt van "ontoelaatbare agressie". Het slachtoffer van de agressie moest niet naar het ziekenhuis, er werd geen specifieke dader geïdentificeerd en niemand werd opgepakt.

Na een klein uur werd het asielloket opnieuw geopend voor gezinnen die asiel willen aanvragen. Sinds vorige week staat er overigens een limiet van 50 à 60 dossiers die door het asielloket per dag worden behandeld, waarna het loket dichtgaat. Kwetsbaren krijgen daarbij voorrang, alleenstaande jongemannen krijgen de boodschap de dag nadien terug te komen. Vandaag werden uiteindelijk 80 personen - hoofdzakelijk gezinnen met kinderen - toegelaten.

"Feit dat jongemannen voor de deur blijven staan, veroorzaakt bijkomende frustraties"

Dezer dagen worden de dossiers van alleenstaande mannen dus niet behandeld. Volgens Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen is staatssecretaris Francken zelf verantwoordelijk voor de "escalatie van de laatste dagen". Hij noemt de limiet op het aantal asielaanvragen "nutteloos" en vraagt zich af wanneer de premier ingrijpt.

"Het feit dat jongemannen voor de deur blijven staan,  zal tot bijkomende frustraties blijven leiden", zegt woordvoerder Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken. Na overleg tussen de Dienst Vreemdelingenzaken en de politie komt er vanaf morgen permanente politiebewaking.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen