Geen stormloop op Gentse slooppremie voor oude wagens

Een jaar geleden startte stad Gent met een premie voor het slopen van oude wagens. De maatregel kwam er om inwoners te helpen om hun vervuilende wagen te vervangen of helemaal weg te doen. Ze kunnen zich zo voorbereiden op de lage emissiezone. Er werden nog maar 220 slooppremies uitbetaald.

Ruim een jaar na de invoering van een slooppremie in Gent hebben nog maar 220 mensen zo'n premie gekregen. De slooppremie is er voor oude diesel en benzinewagens die vanaf 2020 niet meer in de Gentse binnenstad zullen toegelaten worden. Dan voert Gent een lage emissiezone in waarbij vervuilende wagens de binnenstad niet meer in mogen. Wie in de binnenstad woont, kan beroep doen op een slooppremie als hij zijn wagen laat slopen.

Nog een jaar de tijd

Ook in 2019 kan de premie aangevraagd worden. Schepen Tine Heyse (Groen) hoopt dat nog veel mensen erop intekenen. "De klok begint dan wat harder te tikken. Mensen die in de problemen zouden kunnen komen en het nog niet hebben gedaan, hebben dus nog even de tijd." Om recht te hebben op zo'n slooppremie moet je binnen de R40 wonen en moet je dieselwagen in 2020 minstens 15 jaar oud zijn, een benzine-/aardgaswagen moet minstens 24 jaar oud zijn.

Hoeveel? 

De slooppremie kan voor een dieselwagen oplopen tot 1.000 euro, voor een benzineauto tot 750 euro. Een aanvraag kan online gebeuren via de website van stad Gent. 

Meest gelezen