Gezonken binnenschip weer boven water gebracht

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar vandaag is het gezonken schip in Herentals eindelijk uit het Albertkanaal gehesen. De berging liep al enkele dagen vertraging op, onder meer omdat het langer duurde om de hijskabels aan het schip te bevestigen.

Exact twee weken geleden kwam het schip in aanvaring met een ander schip, het sloeg lek en zonk naar de bodem van het Albertkanaal.  De schipper had zijn 60 meter lange vaartuig na het ongeval uit handen gegeven, zodat De Vlaamse Waterweg de berging moest organiseren.

Na akkoord van de verzekeringsmaatschappijen werd daarvoor een aanbesteding uitgeschreven. Vrijdag kon uiteindelijk begonnen worden met de voorbereidingswerken, met allereerst het verwijderen van de lading kunstmest. Die had al tot verontreiniging van het kanaalwater geleid, zodat drinkwatermaatschappij Water-link in haar productie-eenheid in Ranst moest stoppen met waterafname.

In Rumst kon het kanaalwater wel voldoende gezuiverd worden, maar klanten kunnen nog enkele dagen smaak- en geurwijzigingen merken die weliswaar geen gevaar betekenen voor de volksgezondheid.

Om het schip intact te verwijderen, werden er banden onder geplaatst zodat kranen het vervolgens op pontons konden hijsen. Dat verliep echter moeizamer dan verwacht. Pas vanavond kwam het schip na nog een laatste inspectie door duikers weer aan de oppervlakte. Eens het wat verderop naar de kant is gebracht, krijgt de schipper het weer in handen. Het scheepvaartverkeer kan in tussentijd al wel beurtelings passeren.

 

Meest gelezen