AFP or licensors

Honderden Tunesiërs protesteren tegen bezoek Saudische kroonprins

In de Tunesische hoofdstad Tunis is voor de tweede dag op rij geprotesteerd tegen het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De slogans van de betogers, maar ook de attributen (zie foto boven) die ze bij zich hadden, lieten weinig aan de verbeelding over. 

"Stap op, moordenaar". "Je bent niet welkom". "Het volk vraagt dat Salman voor het gerecht komt". "Nee aan de doder van kinderen in Jemen". Met scherpe slogans op bordjes stapten honderden betogers door de straten van Tunis.

AFP or licensors

Velen hadden Jemenitische vlaggen bij zich, waarmee ze hun afkeer uitten van de militaire interventie onder leiding van Saudi-Arabië in Jemen, met desastreuze gevolgen voor de burgerbevolking. Ook Palestijnse vlaggen werden meegedragen, nog een verwijt aan het Saudische regime, dat volgens de betogers achter de schermen goede relaties onderhoudt met Israël.

Tweede betoging op rij

Gisteravond hadden ook al een 200-tal mensen, vooral journalisten, politici en mensenrechtenactivisten, gedemonstreerd tegen de komst van de Saudische kroonprins. Het initiatief kwam van de journalistenvakbond, die aan zijn gebouw een niet mis te verstane affiche had opgehangen.  

AFP or licensors

De Saudische kroonprins bezoekt Tunesië als onderdeel van een rondreis langs Arabische landen, vóór hij verder reist naar Argentinië, waar hij vanaf vrijdag de G20-top bijwoont. Het is de eerste reis van Bin Salman sinds de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Khashoggi werd vermoord op het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul.  

Later vandaag ontmoet hij de Tunesische president Béji Caïd Essebsi. Het is de eerste keer dat een lid van de Saudische koninklijke familie Tunesië bezoekt sinds de Tunesische revolutie in 2011. De voormalige dictator Zine el Abidine Ben Ali vluchtte toen naar Saudi-Arabië. 

Klacht tegen kroonprins in Argentinië

Ook in Argentinië, waar Bin Salman dus later deze week aankomt, wordt protest verwacht. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft al een klacht ingediend tegen de Saudische kroonprins voor de foltering en moord op Khashoggi en voor de oorlog in Jemen. HRW hoopt dat het Argentijnse gerecht Bin Salman zal oppakken en vervolgen.

De Argentijnse grondwet hanteert het universaliteitsprincipe, waardoor vervolging van oorlogsmisdaden mogelijk is, ongeacht de plaats van het misdrijf en/of de nationaliteit van dader of slachtoffer. Volgens de ngo is het Argentijnse gerecht een onderzoek gestart op basis van de klacht.

Meest gelezen