Videospeler inladen...

Italiaanse minister Salvini kruipt zelf achter bulldozer om maffiavilla te slopen

"Het feest is voorbij." Met die woorden heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de radicaal-rechtse Lega de sloop ingezet van een illegaal gebouwde maffiavilla in Rome. Salvini maakte van de sloop een mediaspektakel. Het was meteen ook een sneer naar de burgemeester van Rome, die vorige week veel aandacht kreeg toen haar politiediensten acht maffiavilla's in beslag namen.

Met een witte helm op het hoofd kroop Salvini gisteren achter een bulldozer om een eerste hap weg te nemen uit een luxevilla die behoorde aan de beruchte maffiafamilie Casamonica. Daarna liet hij de machine over aan het Italiaanse leger, dat de klus afmaakte.

AFP or licensors

De Casamonica-maffiaclan staat bekend als de machtigste criminele organisatie rond Rome. De familie is betrokken bij drugshandel, afpersing en fraude in de zuidoostelijke gemeenten en aan de kust.

Drie jaar geleden haalde de familie ook bij ons het nieuws door de groteske begrafenis van het hoofd van de clan. Een rijk versierde lijkkoets getrokken door zes paarden ging door de Italiaanse hoofdstad, terwijl een helikopter rozenblaadjes uitstrooide op de tonen van het kenwijsje van de maffiafilm "The godfather".

"Historische dag voor Rome en de Romeinen"

De showbegrafenis was een statement, want de Casamonica-familie lag op dat moment in het vizier van het gerecht, met verschillende arrestaties tot gevolg.

Ook vorige week boekten gerecht en politie een succes: acht illegaal gebouwde luxevilla's van de clan werden in beslag genomen.  

"Een historische dag voor Rome en de Romeinen", zei Virginia Raggi, burgemeester van Rome namens de Vijfsterrenbeweging. Raggi was er als de kippen bij om persoonlijk de inbeslagnames en eerste sloopacties bij te wonen, en een druk bijgewoonde persconferentie te houden, waarbij ze van vele kanten lof kreeg. 

AFP or licensors

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini hield ze vakkundig op afstand: hij werd slechts heel kort vóór de politieactie op de hoogte gebracht.

Dat hij op zijn beurt nu een mediaspektakel maakt van de sloop van een van de villa's, mag ten dele worden gezien als een sneer naar de Romeinse burgemeester. Ook Salvini zette zijn inzet voor de strijd tegen de georganiseerde misdaad in de verf. "We zullen de misdadigers verjagen, wijk na wijk, straat na straat, villa na villa en winkel na winkel", sprak hij tot de verzamelde journalisten.

Op de plaats van de villa die gisteren werd neergehaald, zal een speelplein komen. 

(Van de extravagante inboedel van de in beslag genomen villa's werden vorige week trouwens verschillende foto's verspreid): 

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen