Videospeler inladen...

Laatste verdachten in voetbaldossier, onder wie makelaar Mogi Bayat, mogen vrijkomen onder voorwaarden

De onderzoeksrechter in het voetbaldossier heeft beslist dat spelersmakelaar Mogi Bayat, ex-advocaat Laurent Denis en financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans mogen vrijkomen onder voorwaarden. Ze moeten een borgsom betalen, en blijven verdacht in het dossier.

Volgens onze informatie heeft Mogi Bayat intussen zijn borgsom van 150.000 euro betaald. Laurent Denis zou vandaag nog 10.000 euro betalen. Voor Thierry Steemans is een borgsom van 20.000 euro vastgelegd, het is nog niet duidelijk of hij die gaat betalen, en dus vrijkomt. Naast de betaling van de borgsom moeten de drie zich aan de klassieke voorwaarden houden zoals zich ter beschikking houden van de onderzoekers.

De borgsom van 10.000 euro wordt vandaag nog betaald

Dimitri de Béco, advocaat Laurent Denis

Bijna twee maanden zaten deze drie verdachten in de cel. Voor Laurent Denis was dat niet evident, vertelt zijn advocaat Dimitri de Béco. "Bijna 49 volle dagen heeft mijn cliënt in de gevangenis gezeten, dat is bijzonder zwaar. We zijn dan ook heel blij dat hij naar huis mag", zegt de Béco. "De borgsom van 10.000 euro wordt vandaag nog betaald door de familie", gaat de Béco verder. "Hij blijft wel nog in verdenking, maar mijn cliënt zal nog volop meewerken aan het dossier. 

De drie blijven wel verdacht in het grote onderzoek naar fraude en omkoping in de voetbalwereld. Maar de onderzoeksrechter vindt het niet nodig dat ze nog langer in de cel blijven. Nu alle verdachten vrijgelaten worden, komt er niemand meer voor de raadkamer. Dat betekent dat zij ook geen inzage meer hebben in het dossier en dus ook niet  de verklaringen van spijtoptant Dejan Veljkovic kunnen inkijken.

Over wie gaat het? En waar worden ze van verdacht?

Alledrie werden ze opgepakt tijdens de golf van huiszoekingen begin oktober. Alledrie worden ze verdacht in het grote onderzoek naar fraude en omkoping binnen de Belgische voetbalwereld. 

Mogi Bayat, wellicht de bekendste van de drie, is al jaren één van de invloedrijkste spelersmakelaars in ons land. Hij heeft een voet tussen de deur bij verschillende topclubs, denk aan Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Charleroi en Racing Genk. Bayat wordt verdacht van witwaspraktijken en criminele organisatie. Hij zou zichzelf verrijkt hebben met transacties. "Er werden constructies opgezet om het verborgen te houden, vaak passeerde het geld via de rekening van L.D. (Laurent Denis), die ook de spelerscontracten opmaakte", klonk het toen bij het federaal parket. Bovendien zou Bayat luxehorloges gekocht hebben om uit te delen als vriendendiensten.

Ook ex-advocaat Laurent Denis wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij allerlei witwaspraktijken. 

Thierry Steemans - de financieel directeur van KV Mechelen - tenslotte, wordt niet alleen verdacht van witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie, maar ook van omkoping. Er zijn volgens het parket immers aanwijzingen van omkoping om KV Mechelen te redden van de degradatie vorig voetbalseizoen. Samen met enkele andere bestuursleden van de club en spelersmakelaar Dejan Veljkovic zou Steemans hebben geprobeerd om de uitslag van enkele matchen te beïnvloeden. 

Veljkovic heeft intussen een deal gesloten met het gerecht. Hij zal als spijtoptant meewerken met het onderzoek in ruil voor strafvermindering.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen