Limburg heeft nu eigen munt: de LimbU

Vandaag wordt de LimbU, de Limburgse gemeenschapsmunt gelanceerd. Die heeft de waarde van één euro. Je kan hem verdienen door bijvoorbeeld zwerfvuil op te ruimen of een reanimatiecursus te volgen. En met de LimbU kan je tickets voor de trein, de bus en de bioscoop kopen.

De provincie, negen gemeenten en afvalintercommunale Limburg.net zullen vanaf nu de LimbU gebruiken om duurzame acties te belonen, zegt Wim Van de Putte van Uitmuntend Limburg: "Ze zullen mensen die bijvoorbeeld bloed geven, streekeigen hagen planten of herbruikbare luiers gebruiken, belonen met de LimbU."  De LimbU is een digitaal betaalsysteem, één LimbU is één euro waard. Je kan er mee betalen in onder andere musea en zwembaden. En op termijn ook bij lokale handelaars en restaurants.

Vertraging

De lancering van de LimbU liep vertraging op omdat de Nationale Bank een aantal vragen had. "Door nu samen te werken met Belfius, een gevestigde bank, zijn die problemen opgelost", zegt Van de Putte. "Het feit dat we de waarde op één euro wilden vastleggen, betekent dat je echt digitaal geld gaat uitgeven. En daar heb je een licentie voor nodig. En Belfius heeft zo'n licentie en daar kunnen we dus gebruik van maken. En dat geeft de LimbU meteen ook geloofwaardigheid."  

 

Meest gelezen