Videospeler inladen...

Macron over gele hesjes: "Luisteren naar sociaal alarmsignaal, maar niet verzaken aan ecologisch alarmsignaal"

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak de grote lijnen van zijn energiebeleid uiteengezet. Er werd vooral uitgekeken naar zijn antwoord aan de "gilets jaunes", de "gele hesjes" die al elf dagen lang actievoeren voor -onder meer- lagere brandstofprijzen. "We moeten luisteren naar het sociale alarmsignaal", zei Macron, "maar zonder te verzaken aan onze verantwoordelijkheid, want er is ook een ecologisch alarmsignaal." 

Macron toonde begrip voor de verzuchtingen en de acties van de "gele hesjes", mensen die in kleine centra en op het platteland wonen en aangewezen zijn op de auto. Hij kondigde aan dat er de komende drie maanden overleg komt tussen de regering en de regionale overheden.

Macron erkende dat de energietransitie die hij wil doorvoeren niet "tegen elke prijs" mag gebeuren. De brandstoftaks is op dit moment niet verstandig, zei hij, en in de toekomst moet rekening worden gehouden met de schommelingen van de prijs van ruwe olie op de internationale markten. "Op die manier moeten we komen tot een slimmere methode voor de taksen, die nu een beetje blind worden opgelegd". Het is de bedoeling om vier keer per jaar samen te komen om te bekijken of sociale correcties nodig zijn.

Il wil geen Frankrijk met twee snelheden

De president zei niet te willen "dat er een Frankrijk met twee snelheden komt". "Ik wil niet dat de ecologische transitie de ongelijkheid tussen de verschillende gebieden vergroot. De situatie van onze medeburgers die op het platteland of in kleine centra wonen, mag er niet nog moeilijker op worden". Macron gaf toe dat "zij die zeggen dat het altijd dezelfden zijn die inspanningen moeten leveren, gelijk hebben."

Hij toonde zich dus begripvol voor de actievoerders, maar waarschuwde vandalen die de acties misbruiken om herrie te schoppen. "Ik zal niets toegeven aan degenen die vernieling en wanorde willen", klonk het. 

Kernreactoren niet meteen dicht

Macron zette ook de grote lijnen van zijn energiebeleid uiteen. De Franse regering wil het aandeel van de kernenergie verminderen. Tegen 2035 zal nog maar de helft van de stroom afkomstig zijn van kernenergie, terwijl dat nu bijna driekwart is.

14 van de 58 kernreactoren zullen dichtgaan. Dat zijn er wel minder dan Macron had beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne. De Franse regering wil de komende jaren ook meer inzetten op wind- en zonne-energie.

Meest gelezen