Militairen houden hele week rampoefening in Deinze

Aan de Leie in de buurt van de Brielpoort in Deinze houdt het leger de hele week een rampoefening. Maar het is niet alleen het leger, ook Civiele Bescherming, de lokale politie, de brandweer en het Rode Kruis doen mee aan de oefening.

Vandaag, dinsdag, oefenen de hulpdiensten op wat ze moeten doen als de Leie zou overstromen. En dat vraagt heel wat voorbereiding, maar ook enorm veel figuranten. Zo zijn er zo'n 500 mensen die zullen deelnemen. Zij zullen geëvacueerd en verzorgd worden in zogezegd veilige zones.

Op woensdag bouwt het leger een noodbrug over de Leie, omdat de gebruikelijke brug zogezegd ingestort is. De hulpdiensten zullen er met speurhonden onder de wrakstukken zoeken naar overlevenden, de gewonden worden verzorgd. Daarnaast zal er ook een evenementenplein zijn met informatie over de oefening, én een death ride vanaf het dienstencentrum Leiespiegel. 

Donderdag wordt een vliegtuigcrash nagebootst, en duikers zullen tonen hoe zij wrakstukken uit het water bovenhalen. 

Beperkte hinder

De Brielpoortparking zal gedurende deze oefenweek niet beschikbaar zijn. Maar op de marktdag van woensdag 28 november worden er shuttlebussen van Defensie voorzien vanaf de parking van SK Deinze aan de Stadionlaan richting Kongoplein en Leiespiegel. Op donderdag 29 november kan er vanaf 16 u. niet geparkeerd worden op de RAC-parking tegenover Leiespiegel.

Meest gelezen