Videospeler inladen...

MyHealthViewer geeft mobiele toegang tot gezondheidsgegevens

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, stelde vandaag de nieuwe applicatie MyHealthViewer voor. Via deze online toepassing kan je nagaan welke vaccinaties je hebt gekregen, welke medicatie je moet nemen, of welke zorgverstrekkers je gegevens gebruiken. Bovendien kan je via MyHealthViewer een samenvatting van je medisch dossier raadplegen. De applicatie werd op vraag van de ziekenfondsen ontwikkeld.

MyHealthViewer is een nieuwe online toepassing die burgers de toegang geeft tot hun medische gegevens. Via de applicatie kan je bijvoorbeeld nagaan welke vaccinaties je hebt gekregen of welke medicatie je moet nemen. Het online platform weergeeft ook de data van geplande bevolkingsonderzoeken. Ook het dossier van Kind en Gezin van jouw baby is via deze app beschikbaar.

Met MyHealthViewer geven we de burger controle over zijn gezondheidsgegevens

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Welzijn, Gezondheid en Gezin

Er bestaan al heel wat online gezondheidsdiensten waar zorgverleners de gegevens van hun patiënten kunnen raadplegen. Maar nu kunnen mensen dit dus ook zelf. "Een makkelijke toegang tot persoonlijke gezondheidsgegevens is essentieel om de patiënt in het centrum van de zorgverstrekking te plaatsen en mee te laten beslissen over de geboden zorg- en hulpverlening”, zegt minister Vandeurzen. “Met MyHealthViewer geven we de burger ook controle over zijn gezondheidsgegevens. Mensen hebben immers het recht om de gegevens over hun gezondheid te raadplegen en ze moeten de toegang tot hun gegevens eenvoudig kunnen beheren.”

De gegevens kunnen alleen worden geraadpleegd door de persoon zelf of bijvoorbeeld zijn huisarts. Via MyHealthViewer kan je gemakkelijk de toestemming geven om je dossier te laten inkijken. Maar je kan deze toestemming ook even snel terug intrekken. Je kan dus volledig zelf aangeven welke zorgverleners jouw medisch dossier mogen inkijken. Ouders kunnen de gegevens van hun kinderen beheren.

“Gebruiksvriendelijkheid staat centraal bij MyHealthViewer”, dat zegt Remi de Brandt van het Vlaams Intermutualistisch college (VICO). “We hebben samengewerkt met de specialisten van IMEC en met patiëntenverenigingen om de toepassing zo eenvoudig mogelijk te maken”, zegt hij. “Bovendien zullen de ziekenfondsen klaar staan om digitaal minder geletterde mensen te helpen bij het gebruik." Je kan de toepassing zowel op een computer, een tablet als mobiel raadplegen. 

Ga naar www.myhealthviewer.be

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen