In Ieper worden volgend weekend tanks uit WOI opgegraven en u kunt erbij zijn

Zaterdag en zondag gaan archeologen op zoek naar tanks uit de Eerste Wereldoorlog op het zogenaamde 'Tankkerkhof van het Hooge' in Ieper, en dat is nooit eerder gebeurd in Vlaanderen. 

Goed nieuws voor wie eens een WOI-opgraving van dichtbij wil meemaken: zaterdag kunt u tussen 10 en 16 uur met eigen ogen gaan bekijken welke geheimen de ondergrond zal prijsgeven op het 'Tankkerkhof van het Hooge', bij Ieper. Die plek was na de Eerste Wereldoorlog een echte attractie: dat bewijzen postkaarten en foto's van de eerste pelgrims en toeristen die in 1919 naar de Westhoek kwamen.

5 tankwrakken, 2 locaties worden onderzocht

Wat is er na 100 jaar op en vooral onder de grond nog over van de tanks? Dat is de vraag die zaterdag en zondag een (gedeeltelijk) antwoord krijgt. Uit luchtfoto's uit 1917 en scans van de bodem blijken de contouren van 5 tanks nog duidelijk aanwezig, maar het is nog niet met zekerheid te voorspellen wat er precies in de grond gevonden zal worden. Intacte tanks zijn het zeker niet, maar wellicht zijn er delen van tanks, misschien rupsbanden of toch 'maar' enkele rijen klinknagels te vinden, er zijn veel opties. Komende zaterdag en zondag worden 2 van de 5 locaties grondig onderzocht.

Vondsten naar Hooge Crater Museum

Alles wat komend weekend gevonden wordt, krijgt een plaatsje in een tentoonstelling die volgend jaar opent in het Hooge Crater Museum. Die zal gaan over de heropbouw van de Westhoek én over het toerisme dat op gang kwam na de Wapenstilstand van 11 november 1918.

Meer info voor wie zaterdag naar de opgraving wil gaan kijken via deze link.

Meest gelezen