Oudste café van Kortrijk kan eindelijk opnieuw open

Begin januari gaat het oudste café van Kortrijk eindelijk weer open. "In de Herberg Oud Cortryck" heet het heel toepasselijk en het ligt in de Wijngaardstraat. De renovatie van het gebouw sleepte jarenlang aan en dan was het nog wachten op een tapvergunning. Maar die is er nu.

"In de herberg Oud Cortryck" kreeg gisteren zijn tapvergunning. Dat is op zich misschien niet zo uitzonderlijk, maar wel interessant als je weet dat het om het oudste café van Kortrijk gaat in een pand dat dateert uit de 17de eeuw. Het café is ook al veertien jaar dicht. Toen het sloot was het gebouw dringend aan restauratie toe, maar brouwerij Verhaeghe, die eigenaar is, moest jarenlang wachten op de vergunning daarvoor en zelfs daarna was er regelmatig discussie met Monumentenzorg. Het café is dan ook beschermd als monument. Oorspronkelijk was het geen café, dat werd het pas na ruim tweehonderd jaar, in de negentiende eeuw dus. 

Cultuurcafé met streekproducten

Het nieuwe "Oud Cortryck" wordt niet echt een bruin café zoals vroeger, maar eerder een cultuurcafé, waar je iets kan drinken en iets kleins kan eten. Er zal vooral gewerkt worden met streekproducten, onder meer van de kaaswinkel en de slagerij vlakbij. Op de gelijkvloerse verdieping is er plaats voor vijftig personen. De toog en banken werden op maat gemaakt in de oude stijl. Het niveauverschil is weggewerkt om de toegang te verbeteren. Er is ook een nieuw sanitair blok. Naar toegankelijkheid toe is dit een voorbeeld voor andere horecazaken.

Meest gelezen