Videospeler inladen...

Russische minister van Buitenlandse Zaken: "Geen bemiddelaar nodig in conflict met Oekraïne"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laat weten dat "er geen bemiddelaar nodig is in het conflict met Oekraïne". Dit heeft Lavrov verklaard in een gesprek met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian. De woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov meldt intussen dat er geen rechtstreekse gesprekken zullen plaatsvinden tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko. 

Vandaag had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov een ontmoeting met zijn Franse ambtgenoot Jean-Yves Le Drian. Daar verklaarde Lavrov dat "Rusland en Oekraïne hun problemen onderling kunnen oplossen en dus geen nood hebben aan een bemiddelaar". Hiermee wijst Lavrov een voorstel van Duitsland en Frankrijk af, om in 'Normandië-formaat' gesprekken te voeren.

Concreet zou dat willen zeggen dat Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk samen zouden komen om overleg te plegen. Dit Normandië-formaat werd in 2014 opgericht als poging de oorlog in Oost-Oekraïne te stoppen, die uitbrak na de annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland. Zo'n samenkomst is dus volgens Lavrov niet aan de orde. 

De kalmte is eergisteren weergekeerd, toen onze grenswachters de overtreders van de grenzen van de Russische Federatie hebben 'gekalmeerd'
Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin

De woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov verklaarde eerder vandaag dat rechtsstreekse gesprekken tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko niet zullen plaatsvinden. Dit meldt-de Russische nieuwsdienst TASS. Ook Peskov benadrukt dat "er geen nood is aan bemiddeling of kalmering". "De kalmte is eergisteren weergekeerd, toen onze grenswachters de overtreders van de grenzen van de Russische Federatie hebben 'gekalmeerd'", zei Peskov. 

Peskov meldde ook dat President Poetin binnen enkele dagen officieel zal reageren op het incident in de Zee van Azov. Dit zal waarschijnlijk gebeuren op de G20-top, die vrijdag in Argentinië plaatsvindt. 

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, laat alvast weten erg bezorgd te zijn over de opgelopen spanningen tussen Rusland en Oekraïne. "Een verdere escalatie moet in elk geval vermeden worden", zei hij in een persbericht.

Telefoontje Merkel en Poetin

Poetin heeft wel al de "ernstige bezorgdheid" van Moskou kenbaar gemaakt over de staat van beleg die in Oekraïne is ingevoerd. Dit tijdens een telefoongesprek tussen hem en Duitse Bondskanselier Angela Merkel, dat plaatsvond "op Duits initiatief". Poetin heeft aan Merkel gevraagd om Kiev te ontraden om "onbezonnen" te handelen. Oekraïne kondigde gisterenavond aan dat in de grensregio's de staat van beleg wordt afgekondigd voor 30 dagen. 

Rusland blokkeerde zondag drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden en legde ze vervolgens aan de ketting. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

Meest gelezen