Videospeler inladen...

Misdaadauteur Luc Deflo is overleden: "Hij was een meester in het opbouwen van spanning, uniek"

Vlaams misdaadauteur Luc Deflo is gisterenavond op 60-jarige leeftijd overleden in Mechelen. De schrijver was al een tijdje ernstig ziek. Deflo schreef in totaal 35 thrillers en is onder meer bekend van het speurdersduo Deleu en Bosmans. Collega Toni Coppers noemt hem "een meester in het opbouwen van pure spanning".

Deflo was een populaire auteur. Hij debuteerde net geen twintig jaar geleden met "Naakte zielen" (1999), een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Met dat boek werd hij meteen ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 won hij die met zijn boek "Pitbull". Alles samen scheef Deflo 35 boeken, maar ook toneelstukken en scenario's. Van zijn psychologische thrillers werden meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Zijn meest recente thriller "Verdorven" kwam uit in september.

Deflo was een meester in spanning opbouwen. Hij was geïnteresseerd in het pure thrillergenre, uniek in Vlaanderen

Collega-misdaadschrijver Toni Coppers kende Deflo persoonlijk. Ze werkten een tijdlang voor dezelfde uitgeverij. "Toen ik 10 jaar geleden begon, zat Luc net als Pieter Aspe bij Manteau", vertelt hij aan VRT NWS. "Typerend aan Luc is dat hij écht donkere thrillers schreef. Hij was een meester in spanning opbouwen. Hij was meer geïntereseerd in het pure thrillergenre, daarin was hij uniek in Vlaanderen."

Deflo hield niet vast aan bepaalde personages, alhoewel hij vaak terugkeerde naar Deleu en Bosmans. "Deleu en Bosmans waren min of meer zijn vast speurdersduo. Maar Luc was iemand die niet hield van vast te zitten aan een bepaald stramien. Hij schreef ook andere thrillers: standalones (alleenstaande verhalen, red.). " 

Collega Pieter Aspe leerde hem kennen op de Boekenbeurs waar de auteurs een paar jaar naast elkaar zaten. "Ik heb zijn debuutroman gelezen en weet nog dat ik toen schrik had dat hij me zou overvleugelen (lacht, red.). Hij wilde doodgraag voor televisie werken. Hij was heel ambiteus", herinnert Aspe zich.

Bij Deflo was het eerder een "why done it" dan een "who done it" 

Patrick Van Gompel, jurylid voor de Hercule Poirotprijs en thrillerkenner, heeft alle boeken van Deflo gelezen. "Hij kon perfect een verhaal vertellen, zodat je soms wel wist wie het gedaan had, maar dat was niet het interessantste. Deflo kon er een hele psychologie rond bouwen, eerder een why done it dan een who done it", aldus Van Gompel.

Mechelen speelde een grote rol in het oeuvre van Deflo. Hij was in hart en nieren een maneblusser. "Hij heeft een tijdje in Brussel gewoond, maar dat belette hem niet om het decor van zijn boeken te laten afspelen in Mechelen. Hij bracht dat decor schitterend in beeld. Hij kon het bijzonder geloofwaardig voorstellen."

Te ziek, geen Boekenbeurs dit jaar

Luc Deflo was al een hele tijd ziek. Begin deze maand werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waardoor hij moest afzeggen voor de Boekenbeurs. Maandagavond is de schrijver omringd door zijn familie overleden in het AZ Sint-Maarten in Mechelen. Deflo heeft een zoontje met zijn Venezolaanse partner en twee dochters uit een eerder huwelijk.

Meest gelezen