copyright Tribute.ca

Stephen Hillenburg (57), de bedenker van SpongeBob, is overleden

De geestelijke vader van de animatieserie SpongeBob SquarePants is overleden. De Amerikaan Stephen Hillenburg was biologieleraar en maritiem bioloog.  Hij verzon een reeks over de belevenissen van een aantal zeedieren, onder meer SpongeBob, een spons met een broekje, hemdje en das, Patrick, een zeester, en nog 10 anderen. Stephen Hillenburg was maar 57.  Hij had de spierziekte ALS. 

SpongeBob is te zien op Nickelodeon sinds 1999. De vrij gekke avonturen spelen zich af diep onder zee, op Bikini Bottom. Passieve wezens als een spons en een zeester, die Hillenburg goed kende, beleefden toch ondeugende avonturen. Als docent maakte Hillenburg al gebruik van zelfgemaakte tekeningen om het leven onder zee aanschouwelijk te maken. Enkele van die schetsen tonen al een vroege versie van SpongeBob.  

2006 Getty Images

SpongeBob en Patrick zijn goede vrienden, volgens sommigen zelfs met een lichte zweem van homoseksualiteit. De animatiereeks telt meer dan 240 afleveringen, verscheen in 60 talen en won verschillende Emmy en Annie Awards. In 2004 en 2015 waren er films. De eerste film werd geregisseerd door Hillenburg, bij de tweede schreef hij mee aan het scenario.

Meest gelezen