Foto: Twitter/Hassan Al Kontar.

Syriër die maandenlang vast zat op luchthaventerminal mag naar Canada

Een Syrische vluchteling die maandenlang vastzat op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië, heeft asiel gekregen in Canada. Hassan Al Kontar documenteerde zijn bizarre verblijf op de sociale media. Het leverde hem een goede afloop op: een Canadese volger op de sociale media startte een crowdfundingactie, waarbij genoeg geld werd verzameld om Kontar als vluchteling te laten overkomen.

Het verhaal van Hassan al Kontar doet denken aan "The terminal", een film met Tom Hanks die overigens ook losjes op waar gebeurde feiten was gebaseerd. Kontar kwam in maart vast te zitten op de luchthaven van Kuala Lumpur omdat zijn Maleisische visum was verlopen.

De man is afkomstig uit Syrië, maar daar was hij al vóór het uitbreken van de oorlog vertrokken. Hij woonde en werkte in de Verenigde Arabische Emiraten. Terugkeren naar Syrië om zijn paspoort te vernieuwen durfde hij niet: hij vreesde daar te zullen worden opgepakt omdat hij de dienstplicht had ontlopen, of te worden ingelijfd in het leger. In Maleisië kon hij wel enkele maanden terecht met een visum, maar toen dat kwam te vervallen, raakte hij nergens meer heen. Hij zat zeven maanden vast op de luchthaven van Kuala Lumpur, waarvan de laatste twee maanden in detentie. 

Sociale media

Via de sociale media maakte hij mensen deelgenoot van zijn wedervaren, met beelden van hoe hij zich waste in de toiletten van de luchthaven, of naar de zon buiten keek. Hij had het ook vaak over de voordurende vluchtmededelingen door de luidsprekers, waardoor hij amper sliep.

Zijn volgers op de sociale media betekenden uiteindelijk de redding voor Al Kontar. Er werd een crowdfundingactie opgezet om de man naar Canada te halen. Vrij vlug werd 13.200 dollar bijeengebracht, het bedrag dat nodig is om een vluchteling een jaar lang een plek te geven in het vluchtelingenprogramma.   

Hassan Al Kontar kwam gisteravond laat aan in Vancouver. Op Twitter bedankte hij de mensen die zijn vertrek naar Canada mogelijk maakten. "Het was zwaar, eenzaam en koud. Ik had het niet kunnen doen zonder jullie steun."

Meest gelezen