"Vogelkrullen" op hoogspanningslijn tussen Zandvliet en Merksem

Elia is volop bezig om vogelkrullen te plaatsen op een stuk hoogspanningslijn tussen Zandvliet en Merksem. De krullen zien eruit als varkensstaartjes, en moeten verhinderen dat vogels zich te pletter vliegen.

Zwarte lijn

De vogelkrullen zijn bedoeld om de hoogspanningslijn zichtbaarder te maken voor vogels. Want heel wat vogels zien de lijn niet hangen, en vliegen zich dood. Het is niet toevallig dat gekozen wordt voor een stuk van 4,5 kilometer tussen Zandvliet en Merksem. want dat is een 'zwarte lijn'.

Veel water in de buurt

"Op die plaats vliegen heel veel vogels rond", vertelt Carolien Pouleyn van Elia. "We zitten daar in de buurt van veel water. Het Churchilldok en de put van Ekeren liggen daar vlakbij. De lijn ligt ook langs een populaire vliegroute van vogels die naar de Nederlandse kust trekken."

Geen stroom

In totaal komen er de komende weken 670 vogelkrullen op de lijn tussen Zandvliet en Merksem. Elia kan de krullen er nu hangen omdat er op dit moment geen stroom staat op de lijn. 

Meest gelezen