Videospeler inladen...

Campagne gelanceerd in de strijd tegen "vriendschapsfraude": "Op 4 jaar tijd was mijn schoonbroer 100.000 euro kwijt"

Vandaag wordt er een sensibiliseringscampagne gelanceerd in de strijd tegen vriendschapsfraude, waarbij oplichters hun slachtoffers contacteren via internet. Eens er een vertrouwensband is, wordt er geld gevraagd. En gegeven. De schoonbroer van Martine stortte op vier jaar tijd maar liefst 100.000 euro. "Hij bleef storten tot hij alles kwijt was."

Bij vriendschapsfraude contacteren oplichters mannen of vrouwen via het internet voor een vriendschap- of liefdesrelatie. Eens er een vertrouwensband gegroeid is, beginnen de oplichters geld te vragen. De redenen die ze aanhalen? Een reis naar België, kleren, de hospitalisatiekosten voor het dochtertje, een erfenis vrijkrijgen … Nadat het geld geïnd is, blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft de “vriend” nooit bestaan.

Volgens cijfers van minister van Consumentenzaken Kris Peeters zijn er dit jaar al 382 meldingen geweest van die zogenoemde vriendschapsfraude. Maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal vele malen hoger, want er is sprake van een groot dark number. "We verwachten dat er ongeveer 10.000 gevallen zijn. Veel slachtoffers doen namelijk geen melding. De slachtoffers die aangifte deden hadden in totaal bijna vier miljoen euro verloren."

We verwachten dat er ongeveer 10.000 gevallen zijn. Veel slachtoffers doen namelijk geen melding

Kris Peeters, minister van Consumentenzaken

Met de sensibiliseringscampagne wil Peeters mensen waarschuwen voor het fenomeen en tegelijk slachtoffers aanzetten om een melding te doen. Hij geeft ook tips mee: 

  • Ga de echtheid van een profiel altijd na
  • Vertrouw niet iedereen 
  • Wees op je hoede voor "zielige" verhalen 
  • Houd je portomonnee absoluut dicht

De schoonbroer van Martine werd slachtoffer van zulke oplichters. "Ze spelen enorm in op gevoelens. Mijn schoonbroer is beginnen storten, hij is zelfs een lening aangegaan voor 20.000 euro. Hij is blijven storten tot hij alles kwijt was. In totaal toch voor zo'n 100.000 euro."

Hij is blijven storten tot hij alles kwijt was. In totaal toch voor zo'n 100.000 euro

Martine, schoonzus slachtoffer

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen