Wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis: "Missies als InSight vergroten de samenhorigheid in de wereld"

Ruimtevaartmissies als InSight naar Mars zijn niet alleen belangrijk voor de wetenschap, ze geven mensen een goed gevoel en vergroten de samenhorigheid in de wereld. Dat zegt wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis in "De wereld vandaag".

Ze staan al dagenlang bovenaan de lijstjes met meest gelezen artikels op nieuwswebsites: de strapatsen van de Marslander InSight en sinds gisteren ook het nieuws van zijn succesvolle afdaling tot op het oppervlak van de rode planeet, net als de eerste foto's die hij naar de aarde heeft gestuurd.

"Dat stemt hoopvol en het bewijst dat wetenschap werkt, of beter dat ruimtevaart werkt", zegt Cornelis in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is altijd mooi om zulke foto's te zien. Daar kan je uren naar kijken. Alweer leren we een verre wereld beter kennen."

Buiten deze wereld horen we wel samen en kunnen we wel dingen doen.

"Deze missie is niet bedoeld om naar leven te zoeken of Mars te ontginnen, maar toch helpt ze om ons een goed gevoel te geven. Ruimtevaart in het algemeen helpt daar gigantisch bij. Ze helpt specifiek de samenhorigheid in de wereld te vergroten."

"Dit is een project van NASA, maar er zijn andere wetenschappers bij betrokken. Ook Belgen. Buiten deze wereld horen we wel samen en kunnen we wel dingen doen."

Ruimtevaart lijkt ver van ons bed, maar ze helpt om onze wereld beter te begrijpen.

"Het is altijd pijnlijk als zulke projecten niet lukken, maar door de band slagen ze wel. Wetenschap kan niet alle problemen oplossen. We moet blijven nadenken over het milieu en over wat in de wereld gebeurt, maar ruimtevaart leert ons wel veel over onze wereld. Het lijkt ver van ons bed, maar het helpt om onze wereld beter te begrijpen."

"Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding. We gaan letterlijk op zoek naar antwoorden in verre werelden, antwoorden op grote vragen als "waar komen we vandaan" en "wat zal met het universum" gebeuren."

Het volledige gesprek met Gustaaf Cornelis in "De wereld vandaag" kan u hieronder beluisteren:

Meest gelezen