Videospeler inladen...

4-jarige ontvoerde kleuter vanuit Syrië terug in ons land: "Zullen onmiddellijk de nodige maatregelen nemen"

De vierjarige Brusselse kleuter Yasmine is terug in België. Het meisje werd vorig jaar ontvoerd door haar vader naar Syrië, en pas gisteren kon ze herenigd worden met haar moeder aan de Syrisch-Turkse grens. Het parket gaat meteen de fysieke en mentale gezondheidstoestand van het meisje nagaan. "Er worden onmiddellijk de nodige maatregelen getroffen, maar we hebben geen intentie om de moeder en het kind te scheiden."

Het vierjarige meisje uit Brussel werd anderhalf jaar geleden ontvoerd naar Syrië. Haar geradicaliseerde vader had haar meegenomen zonder dat haar moeder op de hoogte was. Maar nadat hij gesneuveld was, bleef de kleuter moederziel alleen achter in een jihadistenkamp, bij een groepering die gelinkt is aan Al-Qaida. 

Twee islamitische rechtbanken moesten zich buigen over het lot van het meisje: moest ze in het kamp blijven of herenigd worden met haar moeder? Uiteindelijk werd de kleuter gisteren herenigd met haar moeder aan de Syrisch-Turkse grens. 

Vandaag is de moeder met haar dochtertje rond kwart na 5 geland in België. Het parket heeft meer uitleg gegeven. “Er komt vandaag een einde aan de parentale ontvoering. We zullen de fysieke en mentale gezondheidstoestand van het meisje nagaan. Er worden onmiddellijk de nodige maatregelen genomen, bijvoorbeeld een medische check”, legt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket uit.

“Daarna zal ook de Service de l’aide à la jeunesse (een dienst voor jeugdzorg van de Franstalige gemeenschap, red) de moeder verder begeleiden in de opvang en opvoeding van Yasmine.” Het parket ziet momenteel geen redenen om de moeder en de kleuter te scheiden. "We willen alleen haar mentale en fysieke toestand nagaan." Het parket gaat niet verder in op de specifieke maatregelen. 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: De ontvoerde kleuter Yasmine is terug in België. Ontvoering door één ouder komt nog voor en niet alle slachtoffers hebben hetzelfde geluk, zo blijkt uit deze reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO: Peter-Jan Bogaert, woordvoerder van het Agentschap Jongerenwelzijn geeft meer uitleg in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen