ZOL Genk moet dan toch geen 118 miljoen euro aan fiscus

Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk moet dan toch geen 118 miljoen euro achterstallige belastingen betalen. De bijzondere belastingsinspectie is bereid om een minnelijke schikking te treffen.

Opluchting bij de ziekenhuisdirectie van het ZOL in Genk. Er moet dan toch geen 118 miljoen euro betaald worden aan de fiscus. Alles draaide rond de uitbetaling van de erelonen aan de artsen in 2013 en 2014. Die betalingen gebeurden via zogenaamde maatschappijen waarin artsen zich gegroepeerd hebben.

Belastingvoet van 103 procent

De belastingsinspectie ging er vanuit dat het om geheime commissielonen ging en besliste daarom een extra aanslag van 103 procent te heffen. "Ten onrechte blijkt nu", zegt Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL. "We hebben kunnen aantonen dat alles transparant is verlopen en dat onze artsen alles hebben aangegeven. Dat is ook onderzocht door de Bijzondere Belastingsinspectie."

Goed nieuws voor de hele ziekenhuissector

Het ZOL was het enige ziekenhuis dat deze monsterbelasting dreigde te moeten betalen.  De opluchting bij algemeen directeur Bormans is groot, niet alleen voor zijn eigen ziekenhuis maar voor de hele sector. "Onze hele sector staat onder grote financiële druk. Zo'n bedrag kunnen we als ziekenhuis zo maar niet betalen. Als men dit ook bij andere ziekenhuizen zou hebben toegepast, dan was dat een bom onder de hele gezondheidszorg in ons land geweest". 

 

Meest gelezen