78.000 bezoekers voor “The World of Tim Burton"

Vandaag kon je voor de laatste keer naar de expo "The World of Tim Burton". Meer dan 78.000 mensen kregen in C-mine in Genk een unieke inkijk in het werk van de Amerikaanse film- en kunstmaker. En dat zijn er veel meer dan verwacht. Heel wat mensen konden er op de valreep nog bij zijn.

Tim Burton is bij het grote publiek vooral bekend als filmmaker. Edward Scissorhands en Alice in Wonderland zijn films die tot de verbeelding spreken. Vaak duister, maar tegelijk ook kinderlijk. En die combinatie is uniek.

“Op de valreep”

“Mijn vriendin werkt hier in de buurt”, zegt een bezoeker. “Ze heeft heel vaak gevraagd om samen naar de expo te gaan. Vandaag is het er uiteindelijk van gekomen. Op de valreep.”

“Het is hier erg druk,” zegt een andere bezoeker. “Ik zie hier ook heel wat scholen. Wat me opvalt is dat zij de tekeningen van Tim Burton proberen na te maken in een schetsboekje. Ik merk dat er ook heel wat anderstaligen zijn.”

“Herkenbaar persoon voor mijn leerlingen”

In de voormiddag hebben heel wat schoolkinderen de expo bezocht. Vooral leerlingen uit de kunstopleiding. “Tim Burton was als kind heel verlegen”, zegt een leerkracht. “Soms heb ik kinderen in mijn klas die zijn zoals Tim. Zij herkennen zichzelf in hem. Zijn werk leren kennen is voor mijn leerlingen een openbaring.”

“Ik heb eigenlijk vrij weinig met animatietekeningen”, zegt een bezoeker die ook een kunstopleiding volgt. “Maar er zijn echt wel opvallende tekeningen bij die mij wel aanspreken. Ik heb hier toch al dingen zien hangen die ik mee naar huis wil nemen”, voegt ze er lachend aan toe.

“Het is een aparte man met een aparte fantasie”, zegt een bezoekster. “Zijn duistere geest is zichtbaar. Het is moeilijk te omschrijven, maar het is duidelijk dat hij geen normaal persoon is”, lacht ze.

Opvolging

De opvolger van Tim Burton lijkt in Limburg te wonen. Hij is ieder geval al een grote bewonderaar. “Mijn favoriete films zijn The Nightmare Before Christmas en Batman Forever ”, zegt een jonge kunstenaar. “Ik heb al een paar tekeningen gezien die ik herken uit die films. Sommige tekeningen zijn heel kleurrijk en mooi en anderen zijn duister. Hij is echt een voorbeeld, zo’n tekeningen wil ik ook maken.”

Zijn vader is alvast erg enthousiast. “Hij wil in de voetsporen van zijn papa treden”, zegt hij trots. “Ik ben zelf altijd met kunst bezig geweest en nu wil mijn zoon dat ook.”

Meest gelezen