De Vadder: "Als we elke polemische uitspraak zo veroordelen, hebben we een probleem met vrije meningsuiting"

"Als je een polemiste inhuurt, is het vreemd dat je haar aan de deur zet na een polemische uitspraak." Zo reageert Ivan De Vadder in "De wereld vandaag" op Radio 1 op het ontslag van Emmanuelle Praet. De columniste en opiniemaakster werd door de Franstalige commerciële zender RTL de laan uitgestuurd na een uitspraak gericht tegen de groenen van Ecolo.

Afgelopen zondag raakte bekend dat Emanuelle Praet geschorst was door RTL Belgium. Tijdens het programma "C'est pas tous les jours dimanche" nam ze de aanwezige vertegenwoordigers van de "gele hesjes" op de korrel door te stellen dat ze "altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië" en dat "Ecolo bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt had en dat al de taksen die u betaalt, milieutaksen zijn, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen".

De uitspraak kwam Praet duur te staan, want ze werd eerst geschorst en enkele dagen later definitief aan de deur gezet. Volgens RTL "stapte ze uit haar rol" en was er sprake van "professioneel wangedrag". Haar ontslag lokte heel wat reacties uit, ook over de taalgrens.

Polemisten voeren daar geregeld oppositie. Vaak hakken ze in op de N-VA.  

Politiek journalist Ivan De Vadder was aanwezig bij de opname, al zat hij niet in het bewuste debat. "Ik heb wel de hele context meegemaakt", legt De Vadder uit in "De wereld vandaag". "Vlak voor de uitzending eisten zo'n 30 gele hesjes dat ze aanwezig konden zijn in de studio, maar die was daar niet op voorzien. Uiteindelijk werden ze in de foyer gezet en elke keer als een van hun collega's in de studio een krasse uitspraak deed, steeg er hevig applaus op uit die foyer."

"Wat Praet daar zei over Ecolo was een boude uitspraak, maar ik dacht niet meteen aan een ontslag. Het programma zit zo in elkaar. Polemisten voeren daar geregeld oppositie. Vaak hakken ze in op de N-VA. Praet zit dan weer aan de rechterzijde van het politieke spectrum."

"Aan de rechterzijde is het in Franstalig België niet makkelijk om mensen te vinden die zo'n standpunt verkondigen. Dat is een probleem in Wallonië. De grondstroom is links. Men is daar heel streng tegen de rechterzijde. Het cordon sanitaire wordt rigoureus toegepast. Er is ook een pleidooi gehouden om dat ook met N-VA te doen. Het zorgt voor een gigantisch gat in de politieke markt daar."

RTL kiest kant van gele hesjes

Er zou al langer een haar in de boter gezeten hebben tussen Praet en de directie van RTL en ze werd beschuldigd van fake news, omdat Ecolo als oppositiepartij niet verantwoordelijk kan zijn voor de gestegen brandstofprijzen.

"RTL is een zieltogende zender, er zijn financiële problemen", legt De Vadder nog uit. "RTL heeft gekozen voor de gele hesjes, die duidelijk deel uitmaken van zijn kijkerspubliek. Maar als je polemisten uitspeelt, is het merkwaardig dat daar zo streng op gereageerd wordt. Als je elke polemische uitspraak zo veroordeelt en dat die zelfs tot ontslag leidt, dan  hebben we denk ik een probleem met de vrije meningsuiting in dit land."

Beluister het interview met Ivan De Vadder in "De wereld vandaag":

Meest gelezen