Videospeler inladen...

Nieuwe bobcampagne gelanceerd: wat zijn de negatieve gevolgen van een positieve ademtest?

"Bob = nul op!" Die slogan zal u de komende dagen overal zien opduiken tijdens de lancering van de nieuwe bobcampagne voor de eindejaarsperiode. Voor vele mensen staan er weer een resem recepties en feestjes aan te komen. En vaak hoort daar een hapje en een drankje bij. Maar hoeveel mag je nu precies drinken? En wat als je positief blaast?

Eerst en vooral wordt de combinatie van drinken en rijden afgeraden. Maar toch gebeurt het nog heel vaak in België. We rijden gemiddeld twee keer vaker rond met een alcoholgehalte boven de wettelijke limiet dan de gemiddelde Europeaan (23% ten opzichte van 10% gemiddeld).

Hierdoor gebeuren er ook opvallend meer ongevallen waarbij alcohol in het spel is: ongeveer 1 Belg op 12 (8%) heeft al een ongeval, of een bijna-ongeval gehad door te veel te drinken. Dat is twee keer meer dan de Britten bijvoorbeeld (4%).

(Lees verder onder de afbeelding.)

Alcoholgebruik maakt onze wegen dus extra onveilig. In 2017 waren er 4.210 ongevallen met doden of gewonden waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat komt neer op 1 ongeval elke 2 uur. Dat aantal daalt elk jaar, maar de daling gaat traag. Toch mag je in België nog achter het stuur kruipen na een glas,  zolang je de alcohollimieten respecteert. 

Voor een gewone bestuurder is een alcoholgehalte van maximum 0,5 promille toegelaten in het bloed. Voor professionele bestuurders, zoals vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs en taxichauffeurs ligt de grens lager. Die staat op 0,2 promille. Dat betekent dat je als chauffeur net niet positief blaast als je een maaltijd hebt gegeten waarin drank verwerkt zit.  

Positief geblazen ? Dit zijn de straffen

Toepassing strengere straffen

Er worden extra strenge straffen uitgesproken voor beginnende bestuurders, chauffeurs, recidivisten én voor wie een letselongeval veroorzaakt. Ook wie een ademtest, ademanalyse of bloedproef weigert zonder wettige reden, krijgt een straf opgelegd.  Voor drugs  geldt een absolute nultolerantie. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", en lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

Wallonië voert eerste verbod in langs E40

Wallonië zet intussen al stappen om de verkoop van alcohol in tankstations langs snelwegen te verbieden. Vanaf nu zaterdag 1 december wordt er geen alcohol meer verkocht op de E40 in Waremme (Borgworm), noch in de tankstations, noch in de restaurants daar. In Vlaanderen is van zo'n verbod voorlopig nog geen sprake. Aan het tankstation van Groot-Bijgaarden waren de meningen verdeeld:

Videospeler inladen...
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen