Videospeler inladen...

Waarom de Franse gele hesjes blijven protesteren

De toespraak van president Emmanuel Macron dinsdag heeft niet kunnen overtuigen. Macron beloofde overleg en sociale maatregelen. De hesjes beloven nieuw protest. 

Niet genoeg

Een uur lang legde Emmanuel Macron zijn energiebeleid uit. Neen, hij komt niet terug op de verhoging van de brandstofprijzen en de extra belasting op diesel. Want het gebruik van fossiele brandstoffen moet naar beneden, het klimaat indachtig.

Maar ja, Macron heeft wel begrip voor de actievoerders. Het overleg moet uitmonden in "begeleidende maatregelen". Zo zou de taks verminderen wanneer de brandstofprijzen de pan uitswingen. Heeft hij de Fransen overtuigd? Neen, als we de opiniepeilingen geloven.  Drie op de vier vinden het simpelweg niet goed genoeg.

Ernstig genomen

Dinsdagavond zijn twee hesjes dan ontvangen door minister de Rugy (van ecologische en solidaire transitie - sic).  Een primeur. Voor het eerst sprak de regering rechtstreeks met de beweging.

Twee jonge dertigers hadden de eer:  vrachtwagenchauffeur Eric Drouet die het idee van de blokkades opperde en zelfstandige Priscillia Ludosky die haar petitie bijna een miljoen keer ondertekend zag op Facebook.

Na afloop bleken ze niet content. Om te beginnen willen ze de premier spreken of de president. Ten tweede bleek de minister erg vaag. "Ze hebben niet echt zin om het lot van de mensen te verbeteren" zei Drouet. 

Weten de hesjes wel wat ze willen?

Sinds kort heeft de beweging acht (8!) woordvoerders. Uit verschillende regio's. "Woordvoerders, wij zijn geen leiders". De beweging wil zich structureren.  Ook inhoudelijk: dat het al lang niet meer over brandstofprijzen alleen gaat was al langer duidelijk. Nu hadden ze voor de minister een eisenbundel mee.  

Nieuwszender BFM kon het document inkijken. Blijkt dat de hesjes de verlaging willen van ALLE belastingen. Ze willen ook meer burgerparticipatie en meer referenda.  Ze willen de senaat afschaffen, de verloning van politici verminderen. Een hoger minimumloon en hogere pensioenen.  En nog veel meer, een heel palet aan eisen dus. (lees verder onder de foto)

Nieuwe acties

Die eisen zullen niet worden ingewilligd, en al zeker niet allemaal. Dus zei Eric Drouet gisteren : "nu zaterdag trekken we opnieuw naar de Champs Elysées in Parijs.  En alle zaterdagen die volgen als het moet".

Feit is dat de gele hesjes de wind in de zeilen hebben.  De beweging is populairder dan ooit, het meest nog bij de kiezers van de extremen. Ruim 90 procent van de kiezers van uiterst rechts én van uiterst links heeft sympathie. Maar ook bij de meer gematigde kiezers is een meerderheid voor de actievoerders. Alleen de aanhangers van Macron zien het anders.

Die populariteit is voor de president en zijn regering een minstens even groot probleem als de acties zelf.  Iedereen toont begrip of houdt van de hesjes. Ook al willen ze veel en soms tegenstrijdige dingen. Het protest zal dus nog even aanhouden.

Meest gelezen