Video player inladen...

Tegelijk stortregens én bosbranden in oosten van Australië: hoe kan dat?

In Australië lijkt het wel of de natuur op hol geslagen is. In Sydney en omstreken komt het water met bakken uit de hemel terwijl in de noordelijker gelegen deelstaat Queensland hevige bosbranden woeden. Volgens weersvoorspeller David Dehenauw van het KMI is een depressie of lagedrukgebied de oorzaak van het merkwaardige fenomeen.

"De afgelopen dagen hebben westenwinden hete woestijnlucht naar het oosten geblazen, richting Nieuw-Zuid-Wales (waar Sydney ligt, red.) en vooral richting Queensland", legt Dehenauw uit. "Maar intussen is er boven Nieuw-Zuid-Wales een depressie gekomen. Rond die depressie is er veel wind die de hete lucht naar het zuiden heeft getrokken. Door die snelle verplaatsing van hete lucht zijn er in Queensland bushfires of bosbranden uitgebroken."  

"Rond de kern van de depressie in Nieuw-Zuid-Wales zit veel vochtige lucht waardoor de depressie ook niet veel kan bewegen", gaat Dehenauw voort. "Alle regen is er dan ook ter plaatse uitgevallen, met de overstromingen als gevolg. Zowel de bosbranden als de wateroverlast zijn dus gevolgen van hetzelfde weersverschijnsel, met name die depressie." 

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen