Dierenasielen vinden steeds vaker baasjes van honden en katten niet terug

Dierenasielen hebben steeds meer moeite om de baasjes van honden en katten terug te vinden. Dat komt omdat het fout loopt met de registratie van de dieren.

Al 20 jaar ben je verplicht om je hond te chippen, bij katten is dat sinds vorig jaar verplicht. Die chip wordt ingebracht door de dierenarts in de hals van het dier. Op de chip staat een registratienummer. Bij dat nummer hoort een paspoort van de hond of kat. Alles wordt netjes geregistreerd in de databank Dog ID of Cat ID.

Wat loopt er mis?

Als het dier later wordt verkocht of weggeven, dan moet de oude eigenaar dat ook doorgeven aan die databank, zodat de gegevens kloppen. Zo is het duidelijk wie de nieuwe eigenaar is van het dier en waar die woont. En dat gebeurt veel te weinig blijkbaar. 

"Negen op de tien is niet in orde met de registratie", zegt Monique Blancke van het dierenasiel grensstreek in Rekkem. "Als een hond verandert van eigenaar moeten de papieren ook veranderd worden, niet de chip. Maar de mensen denken daar niet aan of vinden de papieren niet meer. Met alle problemen van dien. Zo gebeurt het regelmatig dat we het baasje van een hond niet meer terugvinden."

De dierenasielen roepen dan ook op om de registratie van je hond en kat bij te houden en aan te passen indien nodig.

Meest gelezen