Duizenden mensen wonen illegaal in Veluwse vakantieparken

Duizenden mensen wonen in Nederland illegaal in vakantieparken op de Veluwe. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van onder meer het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder hen zouden zich honderden mensen bevinden die bewust buiten het zicht van de autoriteiten willen blijven, bij sommigen vanwege crimineel gedrag. Permanente bewoning van de recreatieparken is officieel verboden.

Volgens de onderzoekers wonen 6.000 tot 9.000 mensen permanent in een vakantiehuisje of stacaravan, hoewel ongeveer de helft daar formeel niet ingeschreven staat. De onderzoekers moesten aantallen schatten op basis van gesprekken met politie, ambtenaren en welzijnswerkers, omdat er veel verborgen blijft en omdat gemeenten om diverse redenen gedogen. Zo sturen gemeentelijke sociale diensten soms mensen in een nijpende woonsituatie naar een vakantiehuisje.

Senioren en arbeidsmigranten vormen de meerderheid van de bewoners van de vakantieparken. De meesten hebben weinig geld. De onderzoekers zien ook een toename van mensen uit de grote steden, die zich in de "gewone maatschappij" niet kunnen handhaven.

Het onderzoek werd gehouden in de Veluwe omdat deze regio de hoogste dichtheid aan vakantieparken van Nederland heeft. Er zijn bijna vijfhonderd parken, die samen ongeveer 29.000 huisjes en stacaravans tellen. Een groot deel van de parken is min of meer verpauperd. 

Meest gelezen