Energieleverancier Energy People stopt ermee op 1 januari

De Vlaamse netbeheerders zullen op 1 januari de toegang tot het net afsluiten voor de Hasseltse energieleverancier Energy People. Het bedrijf had eerder al zelf aangekondigd dat het de handdoek in de ring wil gooien. De grote concurrentie zet de winstmarges van de energieleveranciers onder druk.

Energy People is een kleinere speler op de markt, die energie levert aan zowat 5.500 gezinnen en een kleine duizend professionele klanten. Het bedrijf blijkt zich onvoldoende te hebben ingedekt tegen stijgende groothandelsprijzen en stapelt daardoor de verliezen op. Midden oktober liet het dan weten dat het zijn activiteiten wil stopzetten.

Energy People zelf stelt aan zijn klanten voor om over te stappen naar de Leuvense energieleverancier Mega. Ze hoeven daar niets voor te doen, zo staat op de site van Energy People, ze moeten alleen hun toestemming geven.

Vreg: "Best goed rondkijken"

De Vlaamse energieregulator Vreg geeft evenwel een ander advies. Klanten kunnen best àlle contracten op de markt vergelijken om zeker te zijn dat ze de meest voordelige optie kiezen, aldus de regulator. De Vreg raadt daarbij het gebruik van de V-test aan, de eigen prijsvergelijker.

Klanten kunnen nooit zonder energie komen te zitten. Wie niets doet, wie dus geen andere leverancier zoekt en ook geen toestemming geeft om over te stappen naar Mega, wordt tijdelijk (automatisch) klant bij zijn distributienetbeheerder. Die treedt dan op als een soort noodleverancier.  Maar dat is een tijdelijke oplossing, die financieel niet interessant is. De prijzen bij de distributienetbeheerder liggen doorgaans hoger dan bij een energieleverancier.

Meest gelezen