Financieel directeur van KV Mechelen blijft mogelijk toch in de cel

Thierry Steemans, de financieel directeur van KV Mechelen die opgesloten zit in het onderzoek naar gesjoemel in het voetbal, komt voorlopig niet vrij. De onderzoeksrechter had gisteren beslist dat Steemans mag vrijkomen als hij een borgsom betaalt. Maar zijn advocaat twijfelt of hij dat wel zal doen.

Thierry Steemans werd begin oktober opgepakt, en zit nu dus meer dan 7 weken in de cel. Hij wordt niet alleen verdacht van witwaspraktijken en lidmaatschap van een criminele organisatie, maar ook van omkoping. Er zijn volgens het parket immers aanwijzingen van omkoping om KV Mechelen te redden van de degradatie vorig voetbalseizoen. Samen met enkele andere bestuursleden van de club en spelersmakelaar Dejan Veljkovic zou Steemans hebben geprobeerd om de uitslag van enkele matchen te beïnvloeden. 

Normaal moest Steemans volgende vrijdag voor de raadkamer in Tongeren verschijnen. Die beslist of hij aangehouden blijft of vrijkomt. Maar woensdag besliste de onderzoeksrechter plots om Steemans vrij te laten, samen met de andere twee verdachten die nog vastzaten, makelaar Mogi Bayat en ex-advocaat Laurent Denis. Alle drie moesten ze een borgsom betalen, als garantie dat ze niet zouden vluchten. In het geval van Steemans ging het om een borgsom van 20.000 euro. Bayat verliet gisteravond al de gevangenis, Denis zal dat wellicht vandaag nog doen.

Maar voor Steemans is er dus onduidelijkheid. Zijn advocaat Joris Van Cauter zegt dat hij vandaag alleszins de borgsom nog niet zal betalen, en dat hij twijfelt of hij het geld überhaupt zal storten. "Misschien kies ik ervoor om toch naar de raadkamer te gaan vrijdag, om een aantal argumenten voor te leggen aan de rechter. Ik zet liever de strijd ten gronde voort dan nu vrede te nemen met een vrijlating", zegt Van Cauter aan VRT NWS. De advocaat hoopt op die manier zijn cliënt vrij te krijgen zonder dat die een borgsom moet betalen. Tegelijk is het voor hem een manier om het dossier tegen Steemans te kunnen inkijken. Van Cauter is nog vrij nieuw in de zaak. Maar hij benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Gesteld dat Steemans vrijdag voor de raadkamer zou komen, en dat die hem niet vrijlaat, dan kan hij alsnog de borgsom betalen en vrijkomen op basis van de beslissing van de onderzoeksrechter.

Meest gelezen