Videospeler inladen...

Britse minister van Financiën: "VK sowieso armer door brexit, maar Mays deal is beste optie"

Volgens een analytisch rapport dat werd opgevraagd door de Britse minister van Financiën Philip Hammond, zal het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook verarmen door de brexit. Over 15 jaar zou het VK bij een no-deal brexit 150 miljard pond armer zijn ten opzichte van een "no brexit"-scenario. Als de brexit-deal van Brits premier Theresa May met de EU wordt geïmplementeerd, zou het verlies 40 miljard bedragen. Volgens Hammond zorgt Mays deal wel voor enkele "politieke voordelen".

In elk brexit-scenario zal het VK er economisch slechter aan toe zijn dan als het in de EU was gebleven, zo stelt de minister. Dit zou voornamelijk komen doordat bij een brexit enkele nieuwe "handelsbelemmeringen" worden geïntroduceerd. Het rapport maakt volgens Hammond echter een "zuiver economische" analyse. Politiek gezien is het volgens de minister niet "houdbaar" om nog in de EU te blijven. Hammond was deel van het "Remain"-kamp tijdens de brexit-campagne.

In de analyse, die vandaag officieel werd gepubliceerd, zijn de economische gevolgen van verschillende brexit-scenario's berekend. Een no-deal brexit zou volgens het rapport een verlies van 150 miljard pond (170 miljard euro) betekenen over een periode van 15 jaar. Het BBP zou dan zo'n 7,5 procent lager liggen dan als het VK in de EU was gebleven.

Ook als May haar brexit-deal met de EU door het Britse parlement krijgt, zal de brexit tot een economisch verlies leiden. Het zou dan gaan om 40 miljard pond (45 miljard euro) over een periode van 15 jaar, of een BBP dat een tweetal procent lager zou liggen ten opzichte van een "no-brexit". Volgens Hammond is Mays deal de beste optie die voorhanden is.

"Project Fear"

Tegenstanders van Mays deal zijn niet te spreken over de voorspellingen die worden gedaan in het rapport. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph zou Conservatief parlementslid, en tevens Mays oude rivale, Andrea Leadsom aan Hammond hebben verteld dat ze er "een grote som geld" op zou verwedden dat de voorspellingen in het rapport fout zijn.

Voormalig brexit-minister Dominic Raab spreekt zelfs van een heropstarting van "project fear" (letterlijk: "project angst"), een term die door brexiteers tijdens de brexit-campagne werd gebruikt om de economische argumenten van het Remain-kamp weg te zetten als angstzaaierij.

May blijft deal verdedigen

Premier Theresa May heeft vanmiddag ook kort de wekelijkse vragen beantwoord in het parlement. Oppositieleider Jeremy Corbyn confronteerde May met de bevindingen van het rapport en gebruikte die om haar akkoord met de EU in diskrediet te brengen. "De premier moet de realiteit aanvaarden dat dit akkoord niet door het parlement zal geraken", stelde Corbyn onder meer. 

May beschuldigde oppositiepartij Labour er dan weer van met opzet politieke chaos te veroorzaken, om zo een tweede brexit-referendum te forceren. "Het is echter niet mogelijk om nog een referendum te houden voor 29 maart", meende May. De brexit-deadline zou volgens de premier eerst moeten worden opgeschoven "of het VK zou eerst moeten terechtkomen in een no-deal-scenario". Beide opties zijn volgens May niet opportuun. 

May bleef haar deal dan ook verdedigen. Ze merkte op dat het rapport niet stelde dat de Britse economie er met haar deal slechter aan toe zal zijn dan vandaag het geval is. "Het rapport zegt net dat we een sterke economie hebben die zal blijven groeien", zo zei de premier. May omzeilde zo behendig het feit dat die groei volgens het rapport wel zwakker zou zijn dan als het VK in de EU was gebleven.

Meest gelezen