Videospeler inladen...

Genetici blijven op hun honger: "Chinese arts He Jiankui gaf geen antwoord op onze vragen"

De Chinese arts He Jiankui, die beweert dat hij de eerste genetisch gewijzigde baby's heeft gemaakt, heeft daar voor het eerst over gesproken in het openbaar. Op een congres voor 700 genetici in Hongkong begon de arts met zich te verontschuldigen omdat het resultaat van zijn onderzoek "gelekt is". "Daardoor was er geen mogelijkheid om alle resultaten te beoordelen in een wetenschappelijk tijdschrift", aldus He Jiankui. 

De Chinese arts maakte maandag via YouTube zelf bekend dat hij bij een kunstmatige bevruchting het genetisch materiaal van embryo's had gewijzigd, waaruit een tweeling is geboren. Maar, hij heeft daarover niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, zoals dat hoort bij wetenschappelijk onderzoek.

He Jiankui gebruikte bij zijn expermint een nieuwe techniek voor genetisch wijzigen, met de naam CRISPR. Jennifer Doudna, De vrouw die de techniek ontwikkelde, was ook aanwezig op het congres in Hongkong. Maar ze was niet te spreken over de uileg van de chinse arts.

"Er werden veel goede vragen gesteld, vragen die relevant zijn voor de toekomst van dit onderzoeksdomein. Maar we hoorden geen antwoorden op die vragen", aldus Jennifer Doudna.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen