Karel De Gucht sluit geen deal met de fiscus

In de belastingzaak rond voormalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, is het echtpaar niet ingegaan op het aanbod van de BBI om een dading te sluiten. Dat bleek vandaag voor de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg, waar de zaak ten gronde behandeld werd.

De fiscus startte het onderzoek omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte, maar volgens de verdediging was de villa geen persoonlijk eigendom van het echtpaar, maar van een Italiaanse vennootschap naar Italiaans recht. Toch bleef de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) erbij dat er aanwijzingen van fraude waren.

Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf, en het is op die transactie dat de fiscus een bedrag van 976.282,71 euro eist als bijkomend belastbaar inkomen.

In april bleek dat de fiscus een dading wou sluiten met het echtpaar. De Gucht en Schreurs gingen daar echter niet op in, zegt hun advocaat Bruno Cardoen. De zaak werd vandaag ten gronde behandeld door de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg. Karel De Gucht was niet aanwezig in de rechtbank.

Meest gelezen