Nicolas Maeterlinck

Krijgt het Hof van Cassatie voor de eerste keer een vrouwelijke voorzitter?

De Hoge Raad voor Justitie heeft Beatrijs Deconinck voorgedragen als nieuwe voorzitter van het Hof van Cassatie. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft nu 50 dagen de tijd om haar te benoemen. Maar wellicht krijgen we voor de eerste keer een vrouw als hoogste rechter in dit land.

Het ziet ernaar uit dat ons land voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als hoogste rechter krijgt. De Hoge Raad voor Justitie heeft Beatrijs Deconinck voorgedragen als nieuwe voorzitter van het Hof van Cassatie. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft nu 50 dagen de tijd om haar te benoemen. Maar veel obstakels lijken er niet. 

De voorzitter van de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel heeft haar felicitaties al geuit op Twitter.

Sinds 2006 was Deconinck al raadsheer bij het Hof van Cassatie en de laatste jaren was ze daar afdelingsvoorzitter. Voordien was ze actief bij het Gentse hof van beroep.

De eerste vrouw als hoogste rechter?

Het zou de eerste keer zijn dat een vrouw de hoogste rechter in ons land wordt. Eliane Liekendael, die onlangs overleed, was wel al de eerste vrouwelijke procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, dat is het parket-generaal van het hof. Lees het bericht over haar overlijden hier.

Meest gelezen