AFP or licensors

Leven in Buenos Aires valt stil in aanloop naar G20-top: "Het is bijna een oorlogssituatie"

Vrijdag begint in Argentinië de G20-top. Tal van wereldleiders zakken af naar Buenos Aires. De overheid neemt geen risico's en legt het leven in de hoofdstad lam. Vanaf morgen worden het openbaar vervoer en luchtverkeer stilgelegd, ambtenaren moeten niet gaan werken en de inwoners wordt aangeraden om de stad te verlaten.

"Vanaf donderdag tot zondag ligt alles hier volledig stil," zegt correspondent Tom Dieusart in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Niet alleen in de zone waar de leiders zullen samenkomen, maar in een grotere zone wordt alles hermetisch afgesloten. Er mogen geen vliegtuigen vliegen, er mogen geen schepen aanmeren om te laden en te lossen, het is bijna een oorlogssituatie."

Voetbalfinale afgelast door geweld

De politie in Buenos Aires kwam afgelopen weekend nog onder vuur te liggen, toen de finale van het voetbaltoernooi Copa Libertadores niet kon doorgaan. Fans van River Plate vielen een spelersbus aan van tegenstander Boca Juniors. Er werd beslist dat de finale niet in Argentinië, maar in een ander Zuid-Amerikaans land zal gespeeld worden. Een blamage. Om geen gezichtsverlies te lijden, moet deze G20 dus smetteloos verlopen.

Luchtdoelraketten

Vorige regeringen in Argentinië waren eerder gericht op regimes zoals dat van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Maar de huidige regering doet erg zijn best om op een goed blaadje te staan bij het Westen, zegt Dieusart, en heeft daar heel wat voor over.  "Voor de regering van Macri is de G20-top een enorm prestigeproject." 

Ook de Amerikanen zullen in de watten gelegd worden. De Amerikaanse president Trump zakt naar Argentinië af met maar liefst tien vliegtuigen. "Een welingelichte diplomatieke bron heeft me verteld dat de Argentijnen door de Amerikanen gedwongen zijn om luchtdoelraketten aan te kopen. De Amerikanen laten ook een AWACS-vliegtuig het luchtruim controleren. Trump zal een groot deel van zijn tijd op het water doorbrengen, dus er is ook een heel veiligheidsdispositief in Montevideo, in Uruguay."

Betogen zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn, omdat er simpelweg geen openbaar vervoer is om in de stad te geraken. Maar heel wat Argentijnen vinden dat president Macri te openlijk solliciteert naar goedkeuring van het Westen. "Onlangs kreeg Argentinië nog een grote lening van het IMF,  maar daar staan strenge voorwaarden tegenover. Dat is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

Meest gelezen