Loones wil maximumleeftijd voor reservisten optrekken

Kersvers minister van Defensie Sander Loones (N-VA) wil de leeftijd voor reservisten in het leger optrekken. Het is één van de vele maatregelen die het tekort aan personeel bij de krijgsmacht moeten helpen verkleinen.

Het leger opent volgend jaar maar liefst 2.035 vacatures. Het wordt een hele uitdaging om die allemaal ingevuld te krijgen, want defensie kampt nu al met een nijpend personeelstekort. “Dat wordt de grote uitdaging van de komende maanden”, zegt minister van Defensie Sander Loones in “De ochtend” op Radio 1.

Defensie vist voor zijn rekrutering in dezelfde krappe arbeidsmarkt als alle andere werkgevers. In die vijver is onder andere een tekort aan technisch personeel en IT’ers. Hoe kan het leger hen overtuigen om bij hen te komen werken? Loones is ervan overtuigd dat defensie “heel wat sleutels in handen heeft” om volk aan te trekken.

“Voor de actieve militairen hebben we al maatregelen genomen zodat zij dichter bij huis kunnen trainen of werken. Zij worden ook beter beloond als zij een leidinggevende functie opnemen.” “Maar er zal meer nodig zijn”, beseft Loones ook.

Meer reservisten

Zo wil Loones het aantrekkelijker maken om reservist te worden. Dat zijn burgers die opleiding in het leger gevolgd hebben, een aantal dagen per jaar getraind worden en zo naast hun job opgeroepen kunnen worden door het leger.

Loones: “Ik merk dat steeds meer dertigers en veertigers ook dat engagement willen tonen.” Eerder dit jaar lieten N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann en VUB-professor Jonathan Holslag zich al opmerken door reservist te worden.

Maximumleeftijd

Maar nu zijn er bepaalde maximumleeftijden voor reservisten: gewone reservisten mogen niet ouder zijn dan 34 jaar bij hun “inlijving”, officieren die door een bepaald diploma reservist worden, mogen dat tot hun 50e doen.

Loones wil die leeftijden nu met een wetswijziging optrekken om burgers die iets ouder zijn, toch de kansen te geven om reservist te worden. “Die leeftijden kunnen zeker naar boven voor mensen die in de medische dienst willen werken, IT’er zijn, boekhouder willen worden of in de horeca ondersteuning willen bieden.”

Door meer reservisten aan te trekken wil Loones defensie leren ontdekken, in de hoop dat ze misschien voltijds voor het leger willen komen werken. Omgekeerd is het voor het leger ook een manier om aan selectie te doen.

Beluister het gesprek met minister Loones uit "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen