Nicolas Maeterlinck

Louis Tobback: “Malafide kotbazen verleggen hun aandacht naar vluchtelingen”

Louis Tobback, de burgemeester van Leuven (SP.A), stelt vast dat koten van een slechte kwaliteit niet langer aan studenten, maar aan vluchtelingen worden verhuurd. “Malafide kotbazen schamen zich niet om misbruik te maken van de kwetsbare positie waarin die mensen zich bevinden.” De burgemeester benadrukt dat de stad al jarenlang harde inspanningen levert in de strijd tegen huisjesmelkerij. Hij reageert daarmee nogmaals op een reportage uit het verkiezingsprogramma “Iedereen Kiest”, waarin verschillende bewoners getuigden over de slechte woonomstandigheden waarin ze moeten leven.

Kleine kamers zonder verwarming, geen warm water, keukens vol ongedierte en schimmel,… Het zijn een aantal beelden die te zien waren in een reportage in het verkiezingsprogramma “Iedereen Kiest” over slechte woonomstandigheden en huisjesmelkerij in het centrum van Leuven. Verschillende mensen, onder wie enkele erkende vluchtelingen, getuigden over hoe ze nooit gehoor krijgen bij de eigenaar en hoe ze nergens anders terecht konden. Anna Raymaekers, die werkt bij armoedeorganisatie De Ruimtevaart sprak van “een verborgen problematiek die een inbreuk is op de mensenrechten”. 

10 controles per dag

Vandaag benadrukt burgemeester Tobback dat de stad veel inspanningen levert om de woonkwaliteit in Leuven te verbeteren. “De stad heeft werk gemaakt van extra, kwalitatieve kamers voor studenten: we hebben een overaanbod gecreëerd om de slechte uit de markt te drijven. Malafide kotbazen vinden nu geen studenten meer die in hun koten van slechte kwaliteit willen wonen en verleggen hun aandacht naar vluchtelingen. En ze schamen zich niet om misbruik te maken van de kwetsbare positie waarin die mensen zich bevinden. Sedert 2015 hebben we de kwaliteit van 13.000 woningen gecontroleerd, aan een tempo van gemiddeld 10 woningen per werkdag. Bovendien lopen er ook 56 procedures bij het gerecht.”

De burgemeester toonde zich scherp voor de VRT-reportage. Volgens de sp.a-politicus ging het om een poging om Leuven in een slecht daglicht te zetten. Hij benadrukt ook dat de panden die in de reportage aan bod kwamen wel degelijk gekend waren bij de stad. Twee van de drie panden werden in mei en augustus ongeschikt verklaard. Een derde pand is geen geval van huisjesmelkerij, vermits de verhuurder de woning had verkocht aan een immobiliënmakelaar en de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst zelf wenste stop te zetten, klonk het.

De bewoners uit de reportage wonen nog altijd in de woning. “Die panden zijn inderdaad ongeschikt verklaard, maar als men bij iedere pand waar er problemen zijn, de bewoners er uit haalt, zal het woonprobleem in Leuven en bij uitbreiding in gans Vlaanderen nog veel groter worden”, zegt Kathleen Lambie, afdelingshoofd wonen van de stad Leuven. “Het is veel beter om de verhuurders te motiveren om de problemen op te lossen.”

Meer dan 40 panden bezocht

“Dat onze reportage wordt afgedaan als een poging om Leuven in een slecht daglicht te plaatsen, is jammer”, reageert VRT NWS-hoofdredacteur Steven Samyn. “Met deze reportage wilden we aantonen dat er in Leuven, de duurste centrumstad van Vlaanderen, mensen zijn die in zeer slechte omstandigheden wonen en bij huisjesmelkers moeten aankloppen. We hebben met meer dan tientallen mensen gesproken en bezochten zeker 40 panden. De drie panden waar we gefilmd hebben, zijn dus maar een voorbeeld van een veel grotere problematiek. We hebben ook met verschillende mensen op het terrein gesproken, die tot op vandaag blijven benadrukken dat er nog altijd kamers in een zeer slechte staat worden verhuurd aan kwetsbare groepen.”

Meest gelezen